Sa Austrijom o unapređenju stočnog fonda Srbije

Sa Austrijom o unapređenju stočnog fonda Srbije

Delegacije srpskog i austrijskog ministarstva poljoprivrede razgovarale su u Berlinu o unapređenju genetskog potencijala stočnog fonda Srbije, na osnovu čega je predloženo potpisivanje Memoranduma o saradnji.

To bi srpskim odgajivačima omogućilo pristup kvalitetnom genetskom materijalu iz Austrije pod povoljnijim finansijskim uslovima, zaključeno je tokom susreta, koji je održan u okviru Međunarodnog sajma hrane i poljoprivrede “Zelena nedelja 2015″, koji se održava po 80. put u Berlinu od 16. do 25. januara.

Srpska delegacija, koju je prevodio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Danilo Golubović, razgovarala je sa ministrom poljoprivrede Austrije Androm Ruprehterom, sa direktorom Instituta za zdravlje i bezbednost hrane, direktorom Agencije za poljoprivredno tržište i predsednikom Udruženja odgajivača goveda simentalske rase, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Sajam predstavlja centralni godišnji događaj u oblasti evropske poljoprivredne politike i prilika kada se ministri poljoprivrede iz celog sveta okupljaju na jednom mestu.

Golubović je učestvovao i na Samitu ministara poljoprivrede, na kojem ministri poljoprivrede iz celog sveta diskutuju o aktuelnim temama u oblasti agrara i proizvodnje hrane. To je prvi put nakon pet godina da je predstavnik Republike Srbije izlagao na ovom samitu.

Ove godine tema 7. Globalnog foruma i Samita ministara bila je “Rastuća tražnja za hranom, energijom i sirovinama: šanse za poljoprivredu, izazovi za bezbednost hrane”.

Ovogodišnjim Samitom ministara predsedavao je federalni ministar Nemačke Kristijan Šmit, a prisustvovalo je više od 70 ministara poljoprivrede iz celog sveta, kao i Fil Hogan, komesar EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, i Graciano de Silva, generalni direktor Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu.

Golubović je tom prilikom podsetio da je Srbija jedna od tek nekoliko zemalja jugoistočne Evrope koja ostvaruje suficit u razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Posebno je naglasio potrebu za uvećanjem dodate vrednosti izvoznih proizvoda, kao i za jačanjem tržišnih lanaca, što je ostvarivo kroz sinergiju prekogranične političke i ekonomske saradnje.

Državni sekretar je takođe ukazao na potrebu pružanja podrške poljoprivrednim proizvođačima, kako bi se obezbedila proizvodnja kvalitetne hrane u dovoljnim količinama.

U okviru posete sajmu “Zelena nedelja 2015″, šef srpske delegacije susreo se sa ministrima poljoprivrede Slovenije, Austrije, Hrvatske i Crne Gore, sa kojima je razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje.

Delegacija Srbije je učestvovala na redovnom zasedanju Radne grupe za poljoprivredu i prehrambenu industriju u okviru Poslovnog saveta Srbija-Nemačka, kom su prisustvovali srpski i nemački privrednici i na kojoj je diskutovano o novim oblastima bilateralne saradnje dveju privreda.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak