Saradnja s kompanijom Huawei je značajna za Srbiju

Saradnja s kompanijom Huawei je značajna za Srbiju

Sporazum o strateškom partnerstvu za razvoj informacione i komunikacione infrastrukture u obrazovnim institucijama potpisali su danas u Kini ministar prosvete Mladen Šarčević i predstavnik kompanije Huawei, saopštila je Vlada Srbije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, kazao je da je u eri digitalizacije ta saradnja mnogo znači za Srbiju.

– Kompanija Huawei se pokazala kao relevantan partner Vladi Srbije i nadamo se nastavku naše uspešne saradnje – rekao je Vučić.

Kompanija Huawei ima 180.000 zaposlenih i godišnje ulaže 11 milijardi dolara u centar za razvoj. Razvoj elektronske uprave jedan je od glavnih prioriteta Vlade i Ministartsva za državnu upravu i loklnu samoupravu. Najvažniji deo je unapređenje i povezivanje registara i elektronske usluge za građane i privredu.

Huawei je Vladi Srbije predstavio i mogućnost saradnje na uspostavljanju „G oblaka“ (Government cloud), koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe i ponudio sve aplikacije koje su potrebne državnim organima za njihovo poslovanje. Kompanija će raditi i na razvoju sistema „Safe and smart city“ u Srbiji.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak