Saradnja sa Švedskom radi digitalizacije industrije

Saradnja sa Švedskom radi digitalizacije industrije

Srbija je zainteresovana da sarađuje sa Švedskom kako bi digitalizovala svoju industriju, rečeno je 14. septembra 2017. godine  na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i ambasadora Švedske u Srbiji Jana Lundina.

Popović je istakao da je Švedska, zahvaljujući jakom i kreativnom inženjerstvu, transformisala svoje društvo iz agrarnog u inovaciono, saopštio je kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Ocenio je da je Švedska uspešno izgradila svoj nacionalni model „Industrija 4.0“ (Četvrta industrijska revolucija) i da Srbija želi da primeni njena iskustva u digitalizaciji svoje proizvodne baze.

„Srbija je zainteresovana da intenzivno sarađuje sa Švedskom po tom pitanju i da neka od njenih iskustava iskoristi za digitalizaciju sopstvene industrije. Ubrzavanje procesa digitalizacije i primena inovacija i novih tehnologija u industriji, će omogućiti srpskim kompanijama da budu konkurentnije na globalnom tržištu“, rekao je Popović.

Ambasador Lundin je rekao da Švedska ulaže četiri odsto BDP-a u istraživanja i razvoj.

Kaže da postoji veliki potencijal za produbljivanje privredne saradnje između Srbije i Švedske, a posebno u oblastima rudarstva i energetike, kao i automobilske industrije.

Popović i Lundin su se složili da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje akademskih zajednica Srbije i Švedske, a posebno u segmentu povezivanja nauke i privrede, i primeni naučno-istraživačkog rada u industriji.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *