Šarčević: Puno posla pred ministarstvom u narednom periodu

Šarčević: Puno posla pred ministarstvom u narednom periodu

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da u narednom periodu to ministarstvo očekuje puno posla počev od predškolskog, pa sve do visokoškolskog obrazovanja.
On je novinarima kazao da se očekuje „redizajniranje“ predškolskog obrazovanja, koje više neće biti samo čuvanje dece, već će se o njemu govoriti kao kvalitetnom obrazovnom ciklusu, kako bi kasnije imali kvalitetnije obrazovane mlade ljude.
„Kod predškolaca završavamo kredit sa Svetskom bankom, vredan 50 miliona dolara, gde ćemo krenuti u gradnju novih predškolskih ustanova i to isključivo u mestima gde je manji obuhvat dece od tri do 5,5 godina“, kazao je Šarčević novinarima u Beogradu.
On je najavio i da će za predškolski uzrast biti više od 4.000 mesta, ali da će više novog prostora biti i za fakultete i srednje škole.
Prema njegovim rečima kod osnovca se ide na dalje procese osavremenjavanja nastave, počev od informatike, sporta i tehničkog obrazovanja sa preduzetničkom komponentom, odnosno težiće se izmenama nastavnog programa i rasterećivanju dece od onog što je nepotrebno.
Šarčević je najavio da će od janura krenuti i obuka i licenciranje direktora kao i rad sa sekretarima i njihovo licenciranje.
„To je nešto što smo budžetirali i što će prvi put biti ozbiljno, jer oko trećine zaposlenih imaju loše ocene na spoljnim proverama škola, a sa druge strane imamo izuzetno dobre direktore“, naveo je on.
Šarčević je kazao i da će krenuti obuka za 200 škola da bi se prešlo na elektronski dnevnik,a radi se i na pravilniku kako bi deca u školama izgledala pristojnije.
Prema njegovim rečima, kada je reč o visokoškolskom obrazovanju u narednom periodu, odnosno u sledećoj školskoj godini planirano je da se poveća kvota upisa na budžet na 700 studenata u IT sektoru na 15 državnih fakulteta u Srbiji.
On je kazao i da se radi na izradi sistemskih zakona i do leta naredne godine trebalo je da bude završen Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija.
Izvor: Dnevnik/Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *