Šest puta veći izvoz sa organskih oranica

Šest puta veći izvoz sa organskih oranica

Tokom ovog meseca „Agro klaster“ i NALED će voditi kampanju podrške „Zelenoj“ proizvodnji u našoj zemlji.

Decembar će biti mesec organske hrane. Kako bi pružili priliku proizvođačima, potrošačima i njihovim asocijacijama, predstavnicima relevantnih institucija i stručnoj javnosti, da ponude rešenja za unapređenje uslova za ovu proizvodnju, udruženje „Agro klaster Srbije“ i NALED organizuju kampanju.

Površina na kojoj se uzgaja organska hrana u Srbiji je tokom poslednjih šest godina udvostručena i sada zauzima 13.400 hektara. U isto vreme broj proizvođača je povećan gotovo šest puta – sa 1.061 na 6.153. Izvoz je porastao sa 3,77 miliona na 23,1 milion evra godišnje. Ipak, samo 0,4 odsto obradivih površina se koristi za organsku proizvodnju, a prepreke su propisi.

– Cilj nam je da kroz dijalog javnog i privatnog sektora zajedno dođemo do najboljih rešenja za probleme sa kojima se susrećemo – kaže Miloš Janjić, predsednik Upravnog odbora „Agro klastera“. – U Srbiji dominiraju mali proizvođači sa prosečnom veličinom poseda od pet hektara, što je tri puta manje u odnosu na EU. Kako su najčešće registrovani kao poljoprivredna gazdinstva, propisi ih bez opravdanog razloga ograničavaju na proizvodnju niskog stepena prerade, što naše poljoprivrednike čini nekonkurentnim.

„Agro-klaster Srbije“ formirali su 2017. godine Produktna berza Novi Sad, Institut za ekonomiku poljoprivrede Beograd i Univerzitet „Edukons“ Sremska Kamenica.

Ima i lažnih proizvođača

– Ključ uspeha u jačanju konkurentnosti leži u sistemu podsticaja koji je potrebno prilagoditi potencijalu i potrebama organske proizvodnje – smatra Dušan Vasiljević, konsultant za ekonomska i pitanja dobre uprave u NALED-u. -Takođe, imajući u vidu postojeće kapacitete inspekcije za kontrolu organske hrane, tržište Srbije je veoma ranjivo na pojavu nelojalne konkurencije i lažnih organskih proizvoda koji mogu da naruše poverenje potrošača.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *