Siva zona ukrade 300 miliona evra

Siva zona ukrade 300 miliona evra

Ministar privrede Goran Knežević je izjavio da Srbija zbog sive ekonomije godišnje izgubi oko 300 miliona evra, i pozvao građane da uvek traže fiskalni račun.
Knežević je na konferenciji „Siva ekonomija – izazovi i rešenja”, u organizaciji magazina „Njuzvik”, rekao da je siva ekonomija jedan od najvećih izazova s kojima se suočava naša privreda i najveća prepreka za snažnu privredu i podizanje konurentnosti.
– Kod nas je nivo sive ekonomije pet odsto veći od proseka EU i oko 15 odsto u odnosu na zemlje centralne Evrope – naveo je Knežević.
Kako je kazao, u Srbiji zato svake godine gubimo nove škole, puteve i mostove.

– Vlada je odlučna u borbi protiv sive ekonomije, i to je jedan od prioriteta, doneli smo Nacionalni program za smanjivanje sive ekonomije i Akcioni plan – istakao je Knežević, dodajući da će se u naredne dve godine intenzivno raditi na suzbijanju sive ekonomije.
On je dodao da Nacionalni program za smanjivanje sive ekonomije predviđa efikasnije sankcionisanje onih koji se time bave, ali i podizanje svesti građana. Siva ekonomija je, po njegovim rečima, trn u oku našim preduzetnicima koji posluju legalno i najveća prepreka za unapređenje poslovnog ambijenta.

– Posebnu pažnju moramo posvetiti onima koji posluju legalno – poručio je ministar, i dodao da je od avgusta 2015. do juna ove godine zabeležen rast od 23 odsto novoregistrovanih firmi, a ođavljivanje firmi smanjeno je u proseku 15 odsto.
Takođe, naveo je, rad na crno smanjen je pet odsto.

Ministar je poručio i da je borba sa sivom ekonomijom signal za sve investitore.
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da je borba protiv sive ekonomije strateški prioritet Vlade i kompleksan problem na kojem moraju raditi svi resori, finansijske i pravne institucije.

Ona je navela da bi novac koji država gubi bio dovoljan da svaka opština dobije novi dom zdravlja, za finansiranje plata vatrogasaca, policajaca, lekara, ali i da se rekonstruišu sve bolnice, specijalne i opšte.

– Svi moramo učestvovati u borbi protiv sive ekonomije da bi se dostigao planirani cilj da se do 2020. njen udeo smanji na oko 26 odsto – rekla je Ana Brnabić na konferenciji o smanjivanju sive ekonomije.

Ona je kazala da je najvažniji postulat na tom putu poreski moral, odnosno plaćanje poreza, prijavljivanje radnika i izdavanje fiskalnih računa.
Ministarka je navela da je Zakon o inspekcijskom nadzoru, čija je primena počela u avgustu prošle godine, već dao važne rezultate pa je tako broj novoregistrovanih preduzetnika 18,8 odsto veći u odnosu na period pre početka njegove primene. Ana Brnabić je istakla da je primetno i smanjenje ođavljivanja preduzetnika – 17,3 odsto, što, kako je navela, znači da manje prelaze u zonu sive ekonomije.
Ona je rekla da se i Poreska uprava bori za to da obezbedi fer uslove za poslovanje.

Puniji penzioni fond
– Zaključno s 21. oktobrom ove godine doprinosi u Fondu PIO veći su 5,6 milijardi dinara od predviđenog plana, što znači da država sve manje povlači dotacije iz budžeta za isplatu penzija – izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin. – To je rezultat borbe protiv sive ekonomije. Zahvaljujući tome, mi smo u ovoj godini povukli 17,4 milijarde dinara za dotacije.
Kako je naveo, s takvim povećanjem doprinosa u Fondu PIO, do kraja godine će 35 odsto dotacija za penzije biti iz budžeta, a sve ostao ćemo zaraditi.
On je naveo da je borba protiv sive ekonomije veoma važna jer, kako je istakao, nelojalna konkurencija ubija one koji žele da posluju legalno i regularno.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *