Šnicle stižu iz uvoza

Šnicle stižu iz uvoza

Dok srpski proizvođači svinja ne znaju šta će sa viškom tovljenika u torovima, građani Srbije po mesarama kupuju uvozno meso treće kategorije. Da se meri prema kvalitetu, situacija bi bila svakako drugačija jer je kvalitetno domaće svinjsko meso jeftinije od onog proizvedenog u Evropskoj uniji. Nigde ga nema po ceni nižoj od 1,10 i 1,30 evra po kilogramu žive vage.

Međutim, ono koje je smrznuto šest meseci, a koje stiže iz uvoza, svakako je jevtinije i košta oko pola evra. Ovakva situacija dovela je odgajivače svinja u bezizlazan položaj. Samo na teritoriji Mačve u ovom trenutku ima oko 50.000 tovljenika viška, za koje domaći klaničari nisu zainteresovani kad imaju jevtinije meso iz uvoza – kaže za Danas Goran Mostić, predsednik Upravnog odbora Šabačkog udruženja odgajivača svinja.

On kaže da su farmeri pre petnaestak dana Ministarstvu poljoprivrede uputili dopis sa molbom da se sa Robnim rezervama dogovori otkup viška tovljenika. Na odgovor i ponudu cene još čekaju.

– Naše proizvođače koji imaju zatvoren sistem uzgoja, kilogram žive vage košta oko 150 – 160 dinara i svaka cena ispod te značila bi gubitak. Odnosno, više bi im se isplatilo da su prodali stočnu hranu ili prasiće – navodi naš sagovornik.

Problem je nastao sa najavom većeg izvoza i ponudom subvencionisanih kredita za uzgoj svinja i teladi zbog kojih su ljudi krenuli u posao. Meso, međutim, niko nije plasirao na strana tržišta, pa sada proizvođači ne znaju šta će sa viškom tovljenika.

– Isto će se dogoditi i odgajivačima junadi, cena tog mesa je već počela da pada. Mi smo predlagali da naš zakon bude jednak onom u Evropskoj uniji, da naši odgajivači budu rame uz rame sa evropskim, da važe ista pravila poput onog da meso ne sme da bude zamrznuto duže od tri meseca, jer bi to rešilo ove probleme. Srbija nema proizvodnju mesa ni za domaće potrebe a kamoli za izvoz, dakle, nema nijednog objektivnog razloga za ovakve viškove – kaže Mostić.

U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine kažu da se na rešavanju ovog problema radi i da će odgajivači svinja u narednim danima dobiti odgovore koje očekuju.

– U toku su intenzivni razgovori sa nadležnima iz Robnih rezervi, sa ministarstvima trgovine i privrede, o predlozima koje su dali odgajivači, gde treba da se vidi šta je od predloženog realno ostvarivo, u kom periodu i koje je rešenje najbolje. Čeka se odgovor Robnih rezervi šta mogu i koliko mogu da urade u ovom trenutku. Takođe, u toku su razgovori i sa klaničarima – navode u ministarstvu, dodajući da predstoje i konsultacije sa predstavnicima trgovinskih lanaca kako bi se videlo na koji način i oni mogu da pomognu u otkupu ovog mesa.

Izvor: Danas

Podelite ovaj članak