Spas čekaju „Petar Drapšin”, „Vršački vinogradi”

Spas čekaju „Petar Drapšin”, „Vršački vinogradi”

Na kraju prošlog meseca, po podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, na teritoriji Srbije bilo je 2.058 aktivnih stečajnih postupaka. U isto vreme, od početka godina otvoreno je 17 novih stečajnih postupaka.

Iz Vojvodine je prošlog meseca otvoren stečajni postupak nad „Semenom Tamiš“ AD Pančevo, „Zlatibor investgradnjom” DOO Novi Sad i  „Apatinskim tržnim centrom” DOO Sombor, dok su ostala preduzeća iz Beograda i ostatka Srbije.

Među firmama nad kojima je u drugoj polovini prošle godine pokrenut stečajni postupak su i „Kulatrans” AD Kula, „Sloga” i „Solid HK“ Subotica, Veterinarska stanica Bačka Topola – Stara Moravica, „Dnevnik promet” DOO, „Geoplan”, „Pan grafika” DOO, „Foto-kolor 36” DOO, svi iz Novog Sada. Tu su i „Higlo” AD Subotica, Fabrika nameštaja „Šipad” Srbobran, „Žitohem” Zrenjanin, „Poljoopskrba” DP, „Nopal plus“ DOO i „Garant” Novi Sad, „Kompas” DP Pančevo, „Sirmijum seme” DOO Sremska Mitrovica, Radio Sombor AD Sombor, „Vršački vinogradi” AD, Vršac.

Na spisku su i „Petar Drapšin” AD Novi Sad, „Industrija stakla Pančevo” DP, „Dolovo” AD, „Vojvodina” AD, Pančevačka industrija obuće AD, svi iz Pančeva, i druga preduzeća.Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da je juče deset strateških preduzeća kojima 31. maja ističe zaštita od poverilaca „u fokusu” Vlade, i naglasio da u njihovom slučaju produžetaka rokova neće biti.

On je, u razgovoru s predstavnicima misije MMF-a o aktivnostima Ministarstva na okončanju procesa privatizacije, kao najveći problem u toj grupi preduzeća izdvojio RTB „Bor” i JP PEU „Resavica”, ali i naglasio da je Vlada Srbije odlučna da pronađe optimalna rešenja.– Problem tih preduzeća nije samo ekonomski već i socijalni i politički – rekao je Sertić, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede. – Želimo da nađemo optimalna rešenja i zato se rade temeljne analize i sagledavaju svi aspekti i moguća rešenja. Videćemo koja će se mogućnosti pokazati kao najbolje za državu, preduzeća i radnike, ali je sigurno da država više neće finansijski pomagati ta preduzeća.

On je ukazao na to da se, u saradnji sa Svetskom bankom, intenzivno radi na unapređenju sistema i institucija za sprovođenje stečaja da bi ovi procesi bili efikasniji i u službi ozdravljenja privrede.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak