Sporazum Srbije sa Slovenijom i podrška za mlade poljoprivrednike

Sporazum Srbije sa Slovenijom i podrška za mlade poljoprivrednike

Memorandum o saradnji mladih poljoprivrednika Srbije i Slovenije potpisan je danas na Brdu kod Kranja, a kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović to će omogućiti da 2019. godine krenemo sa novim merama u pogledu mladih.

Memorandum su potpisali Nedimović i ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane Slovenije Dejan Židan. 

U okviru skupa pod pokroviteljstvom UN i FAO na Brdu kod Kranja, organizovan je i bilateralni sastanak između ministara poljioprivrede Srbije i Slovenije i tom prilikom potpisan je sporazum koji se tiče razmene iskustava u pogledu primene prakse za mlade poljoprivrednike, rekao je Tanjugu Nedimović.

Slovenija predstavlja jedan od uzora u čitavoj EU koja je rešila problem finansiranja i funkcionisanja mladih farmera, naglasio je Nedimović i podsetio da je Srbija započela svoj projekat podrške mladim poljoprivrednicima pre godinu dana uspostavljanjem grantova za različite poljoprivredne proizvodnje.

„Sad je jako važno da odemo nivo više, da učimo od najboljih i zato smo izabrali za pratnera Ministarstvo poljoprivrede Slovenije. Ovo će nam omogućiti da 2019. godine krenemo sa novim merama u pogledu mladih“ rekao je ministar Nedimović.

Saradnja Srbije i Slovenije obuhvata uspostavljanje radne grupe za mlade poljoprivrednike obe zemlje, pokretanje pilot projekta u Republici Srbiji i savetodavne usluge u pripremi dugoročnog akcionog plana za rad sa mladim poljoprivrednicima u Srbiji.

Pokretanje tog projekta u Srbiji obuhvatilo bi sveobuhvatnu analizu stanja među mladima i u oblasti ruralnog razvoja, proučavanje instrumenata i ekoloških rešenja za organizaciju i rad mladih poljoprivrednika, pomoć u uspostavljanju nacionalne platforme za organizaciju mladih u ruralnim područjima, pomoć u pripremi i sprovođenju pilot projekta i saradnju u uvođenju šema podrške za mlade poljoprivrednike.

U skladu sa ciljevima potpisanog memoranduma o saradnji između Srbije i Slovenije, sprovodiće se obuke, predavanja, savetovanja, razmena informacija i tehničkih podataka, izrada publikacija i dokumenata, stručne obuke, stažiranje i studijska putovanja, zajednička organizacija konferencija, radionica, seminara i predavanja i saradnja stručnih udruženja na međunarodnom nivou.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *