Srbija 1. januara uvodi elektronsku građevinsku dozvolu

Srbija 1. januara uvodi elektronsku građevinsku dozvolu

U Srbiji je u 2015. izdato skoro 50 odsto više građevinskih dozvola nego u odnosu na prosek prethodnih sedam godina, a od 1. januara naredne godine biće uvedena i elektronska građevinska dozvola, izjavila je 7. oktobra 2015. godine potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Cilj je da region zapadnog Balkana učinimo zajedno konkurentnijim tako što ćemo stvoriti dobar ambijent za investiranje, poručila je Mihajlović na otvaranju Međunarodnog foruma o reformi sistema izdavanja građevinskih dozvola „Građevinske dozvole za konkurentniji region“.

Ona je podsetila da je Srbija krajem prošle godine usvojila izmene Zakona o planiranju i izgradnji i da je na primer u julu 2015. izdato 1.028 građevinskih dozvola što je za 35 odsto više nego u julu 2014.

„Započeli smo reformu izdavanja građevinskih dozvola i pokazali da je moguće izdati dozvolu za svega pet dana, kao što je to slučaj u Beogradu“, istakla je Mihajlović i dodala da se ranije u Srbiji čekalo i po nekoliko godina na građevinske dozvole.

Ranije su investitori, kako je kazala, „obijali pragove“ i išli od jedne do druge institucije i javnih preduzeća kako bi dobili razne saglasnosti za izdavanje građevinske dozvole.

Mihajlović je poručila da Srbija ima strategiju da bude konkurentna, ali i da učini region zapadnog Balkana konkurentnijim tako što će smanjiti birokratske prepreke, korupciju i poboljšati ambijent za investiranje.

Ministarka je najavila da je sledeći korak uvođenje elektronske građevinske dozvole koja će od 1. januara 2016. moći „samo jednim klikom“ da se dobije.

Ona je podsetila da je usvojen i Zakon o konverziji zemljišta, da će biti usvojen Zakon o ozakonjenju objekata, Zakon o komunalnim delatnostima i ostali.

Male promene mogu da budu podstrek velikim promenama, poručila je Mihajlović učesnicima foruma.

Mihajlović je odgovarajući na pitanja novinara rekla da u Srbiji od trenutka kada se dobije građevinska dozvola može da počne da se gradi kao i da se investitori sada svega dva puta pojavljuju na šalteru za izdavanje građevinske dozvole.

Ona je rekla da su ranije investitori morali da obiđu 17 institucija kako bi dobili saglasnost za izdavanje dozvole, dok sada sve to po službenoj dužnosti pribavlja lokalna samouprava.

Ministarka je takođe poručila da u Srbiji više neće biti nelegalne gradnje, najavljujući da će Predlog zakon o ozakonjenju objekata biti usvojen na vladi do kraja ovog meseca, i naći će se u parlamentu u novembru kada se očekuje njegovo usvajanje.

„Nećemo dozvoliti više nijedan kvadratni metar da se gradi nelegalno“, poručila je Mihajlović podsetivši da taj zakon treba da ozakoni oko milion i po bespravno podignutih objekata u Srbiji.

Ministarka građevine takođe je rekla da je država pooštrila kontrolu rada na gradilištima kako bi se sprečila gradnja „na crno“ i kako bi se povećala bezbednost na radu.

Na forumu učestvuju ministri iz zemalja regiona zaduženi za građevinarstvo i urbanizam.

Forum „Građevinske dozvole za konkurentniji region“, koji se održava u Palati Srbija, organizuju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, NALED, GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga, koji finansiraju Vlade Nemačke i Švajcarske i USAID Projekat za bolje uslove poslovanja.

Reforme u izdavanju dozvola vredne poštovanja

Stalni predstavnik MMF u Srbiji Daehang Kim izjavio je da je Vlada Srbije postigla veliki uspeh u reformi sistema izdavanja građevinskih dozvola, koji je vredan poštovanja, i poručio da zemlje regiona treba da slede taj primer.

Vlada Srbije sprovela i drugu važnu reformu tako što je izmenila Zakon o radu, rekao je Daehang na Međunarodnom forumu „Građevinske dozvole za konkurentniji region“.

„Kada sam došao 2013. godine u Srbiju tada su srpske vlasti rekle da su dve najvažnije reforme – u oblasti izdavanja građevinskih dozvola i radnog zakonodavstva i to je ujedno bio i test za srpsku vladu“, rekao je Daehang.

On je kazao da je tada izdavanje građevinskih dozvola bilo jako komplikovano, sa mnogo procedura, koje su bile zamršene kao „špagete“, što je plašilo i teralo investitore.

Daehang je upozorio da je sada najvažnije da se sistem izdavanja građevinskih dozvola, koji je uveden izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, održi i do kraja implementira.

„Srpsko Ministarstvo građevine veoma vredno radi na implementaciji tog zakona, sa velikim duhom i to poštujemo“, naglasio je stalni predstavnik MMF u Srbiji.

On je izrazio očekivanje da će Srbija i u drugim oblastima biti tako uspešna u reformama kao što je bila u oblasti izdavanja građevinskih dozvola.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak