Srbija sa 1,2 milijardi evra stranih investicija ima više nego sve ostale zemlje Balkana

Srbija sa 1,2 milijardi evra stranih investicija ima više nego sve ostale zemlje Balkana

Srbija je u prvih sedam meseci ove godine imala 1,2 milijarde evra direktnih stranih investicija, što je više nego u svim ostalim zemljama Zapadnog Balkana zajedno, izjavio je danas u Tirani ministar privrede Goran Knežević.

– Očekujemo da će priliv direktnih stranih investicija u ovoj godini premašiti dve milijarde evra – rekao je Knežević na prvoj generalnoj skupštini Trgovinsko-industrijske komore Albanija – Srbija. Prva generalna skupština Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija, na kojoj učestvuje veliki broj srpskih privrednika, počela je 25. novembra 2017. godine u Tirani.

Ministar privrede Goran Knežević je rekao da su dve zemlje povećale robnu razmenu za više od trećine u prvih devet meseci ove godine, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež da je to najveći poslovni skup u istoriji dve zemlje.

Povećanje robne razmene Srbije i Albanije za trećinu

Ministar privrede Goran Knežević je rekao da su dve zemlje povećale robnu razmenu za više od trećine u prvih devet meseci ove godine, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež da je to najveći poslovni skup u istoriji dve zemlje.

On je kazao da će ove godine Srbija imati nešto manji privredni rast od planiranog i da će biti nešto preko dva odsto zbog elementarnih nepogoda koje su pogodile našu zemlju, ali da će već u narednoj godini biti između 3,5 i četiri odsto, kao i da će taj rast biti kontinuiran.

Ministar privrede Goran Knežević je rekao da su dve zemlje povećale robnu razmenu za više od trećine u prvih devet meseci ove godine, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež da je to najveći poslovni skup u istoriji dve zemlje.

Pored predsedavajućeg Trgovinsko-industrijske komore Albanija – Srbija, koja okuplja više od 100 kompanija iz obe zemlje, Isufa Fere, prisustvuju i ministarka za zaštitu preduzetništva Albanije Sonila Chato i predsednica Unije trgovinsko-industrijskih komora Albanije Ines Mućostepa.

Knežević je rekao da je ukupna robna razmena Srbije i Albanije za devet meseci 2017. iznosila 118,6 miliona evra i da beleži povećanje od 36,4 odsto u odnosu na isti period 2016.

„Uveren sam da su tom rastu trgovine doprinele i međusobne posete zvaničnika Albanije i Srbije na najvišem nivou“, rekao je Knežević.

Trgovina je samo jedan aspekt saradnje

Predsednik PKS je podsetio da je pre godinu dana u prisustvu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Albanije Edija Rame potpisan Memorandum o saradnji na osnivanju Albansko-srpske trgovinsko-industrijske komore.

On je kazao da su mnogi tada mislili da je to samo „za kamere“ i istakao da je do sada mnogo toga urađeno, zahvaljujući čemu je i povećan izvoz za više od trećine za samo godinu dana i to sa obe strane.

Čadež je naglasio da je trgovina samo jedan aspekt naše saradnje i da firme iz dve zemlje treba više da saradnju i u pravcu osnivanja zajedničkih kompanija i pronalaze nove investicione poslove.  Prema podacima PKS, izvoz u Albaniju iznosio je 92,6 miliona evra, što je za 36,2 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine.

Uvoz iz Albanije porastao je za 37,2 odsto u odnosu na isti period 2016. godine i iznosio je 25,9 miliona evra. Suficit u robnoj razmeni iznosio je 66,7 miliona evra.

Izvozili u Albaniju kukuruz, pešnicu, brašno, uvozili paradajz, cement, krastavac…

U prvih devet meseci u Albaniju smo ove godine najviše izvozili: otpaci i ostaci od gvožđa i čelika, kukuruz, pšenica obična, ostala bezalkoholna pića, preparati (pranje, čišćenje), brašno od pšenice…

U istom periodu smo najviše iz Albanije uvozili: paradajz, svež ili rashlađen, delove obuće – ulošci za obuću, kamašne i slično, cement portland, krastavci i kornišoni, sveži ili rashlađeni, obuća sa kožnim đonom, električna energija, šipke, televizori sa deformacijama…

Na Međunarodnom privrednom sajmu PANAIR 2017 u Tirani, od 23. do 26. novembra, izlaže 41 kompanija iz Srbije.

Nakon plenarnog zasedanja, predviđen je poslovni forum, odnosno bilateralni susreti albanskih i srpskih privrednika, koji su ujedno i učesnici sajma PANAIR 2017, najveće sajamske manifestacije u Albaniji.

Inače, u Tirani je ovih dana prisutno više od 200 poslovnih ljudi iz više od 100 srpskih kompanija.

Osim kompanija koje izlažu na nacionalnom štandu, na sajmu će se na zasebnom izložbenom prostoru predstaviti i 22 mikro, mala i srednja preduzeća južne i jugozapadne Srbije, iz prehrambenog sektora, modne i lake industrije u okviru projekta

Podrška razvoju privatnog sektora, koji sprovode Razvojna agencija Srbije i USAID.

Uveliko traju pregovori

U Tirani borave i kompanije koje ove godine ne izlažu na sajmu, ali su se učlanile u bilateralnu Trgovinsko – industrijsku komoru.

Neke kompanije već pregovaraju sa albanskim partnerima ili imaju sklopljene poslovne aranžmane, što ukazuje da interesovanje i potencijali za trgovinu i druge vidove saradnje dve privrede uveliko prevazilaze broj kompanija – učesnica ovog sajma i ovogodišnju sajamsku ponudu.

Komora je osnovana sa ciljem da unapredi trgovinske i privredne odnose dve zemlje, zastupa interese poslovnih zajednica i podrži povezivanje privrednika.

Tokom sajamskih dana na zajedničkom izložbenom prostoru od 310 kvadrata, pred potencijalnim partnerima iz Albanije i drugih zemalja učesnica ove privredne manifestacije, izlažu kompanije iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, građevinarstva, mašinske, hemijske, elektroindustrije, tekstila i farmacije.

Nakon otvaranja ovogodišnjeg sajma u Tirani, nacionalni štand Srbije posetio je i albanski premijer Edi Rama.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak