Srbija bi 2020. od izvoza IT tehnologija mogla da zaradi milijardu evra

Srbija bi 2020. od izvoza IT tehnologija mogla da zaradi milijardu evra

Srbija bi do 2020. godine od izvoza informacionih tehnologija (IT) mogla da zaradi milijardu evra, kaže savetnik za ekonomiju i investicije premijera Srbije Nemanja Stevanović.

Na prvoj konferenciji o digitalnoj ekonomiji u Beogradu, on je istakao da se očekuju investicije od 25 miliona evra u IT park u Inđiji.

– Inđija je na dobroj lokaciji između Beograda i Novog Sada i biće pravi sajber grad. Prošle godine vrednost izvezenih automobila iz Kragujevca skoro je ravna vrednosti izvezenih IT – rekao je Stevanović.

On je istakao da u Srbiji u IT sektoru posluje 1.400 kompanija i da se može očekivati da „Majkrosoft baš u Srbiji otvori prvi istraživački centar“.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tijana Matić rekla je da je nedavno usvojena Strategija razvoja IT industrije koja predviđa razvoj preduzetništva u tom sektoru, unapređenje poslovnog okruženja, jačanje kadrovskog potencijala i modernizaciju.

– Jačanje IT preduzetništva je ključ rasta digitalne ekonomije – rekla je Matić.

Ona je dodala da će se uskoro ped poslanicima naći i Predlog zakona o deviznom poslovanju koji treba da postane zamajac elektronskog (e) poslovanja i digitalne ekonomije.

– Usvojenim Zakonom o informacionoj bezbednosti postignuta je sigurnost u e-poslovanju, a preduslov za e- poslovanje je i stabilna telekomunikaciona širokopojasna mreža. Država će odvojiti značajna sredstva za njeno proširenje, ali neće moći sama da to finansira, pa će potražiti pomoć privatnih partnera – rekla je Matić.

Zamenik ambasadora Italije u Srbiji Serđo Monti naglasio je da Italija može da pomogne Srbiji svojim iskustvom u razvoju digitalne ekonomije.

Konferencija je održana u organizaciji Centra za tehnološko preduzetništvo i inovacije (ICT HUB) i Udruženja italijanskih privrednika u Srbiji „Konfindustrija Srbija“ i okupila je više od 100 italijanskih i srpskih kompanija.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *