Srbija bi u novembru mogla da dobije zeleno svetlo za IPARD

Srbija bi u novembru mogla da dobije zeleno svetlo za IPARD

Srbija bi već u novembru mogla da dobije zeleno svetlo od Evropske unije za početak realizacije IPARD sredstava namenjenih poljoprivredi u iznosu od 175 miliona evra, koja su predviđena za period do 2020. godine, rečeno je 3. oktobra 2017. godine na zasedanju IPARD odbora u Palati Srbija.

Završna revizija je u periodu od 20. do 25. novembra ove godine.

Prvi pozivi za poljoprivrednike i prerađivačku industriju bi mogli da budu objavljeni u decembru ili januara, a novac će postati operativan početkom 2018. godine.

U Plati Srbija je održano je drugo zasedanje IPARD Odbora za praćenje implementacije pretpristupnog programa za ruralni razvoj za period 2014-2020 na kome su, osim članova odbora, prisustvovali i predstavnici generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, Delegacije EU u Srbiji, Ministarstva finanasija, Ministarstva za EU integracije, Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima EU.

Liam Breslin, rukovodilac jedinice za pretpristupnu pomoć Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj EK, rekao je da će Srbija već za dve dve nedelje predati akreditacioni paket i da očekuje da će u novembru biti dobijeno zeleno svetlo.

U prvim pozivima će se, pre svega raditi, na dobijanju sredstava za poljoprivrednu mehanizaciju i obradu hrane.

„Ako revizori daju zeleno svetlo, onda bismo potpisali i finansijski sporazum i do decembra ili januara biste mogli da objavite prve pozive za IPARD“, naveo je Breslin.

Naglasio je da se privodi kraju težak posao za dobijanje IPARD-a dodajući da su sigurno uslovi za odbrenje tog programa zadali „puno glavobolje“ srpskim vlastima.

Breslin je rekao da se očekuje da Srbija, Crna Gora i Albanija sledeće pokrenu IPARD, naročito brzo Srbija i Albanija.

Kaže da je u Srbiji ispunjen uslov kada je reč o novoj zgradi Uprave za agrarna plaćanja, koja je završena u avgustu i da sledi i popunjavanje nedostajući radnih mesta

Srbija bi trebalo da iskoristi i sredstva IPARD koja su bila za 2015. godinu u iznosu od 15 miliona evra.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Janjatović je rekao da će predstavnici EU doći u finalnu reviziju u novembru i izrazio očekivanje da će ćemo dobiti odobrenje EK.

Kazao je da je eksterna revizija zavšila misiju u prethodnih mesec i po dana i da će završna revizija EK doći u Srbiju od 20.do 25. novembra: „Izvršiće proveru kompletne operativne infrastrkture i mi smo sigurni da ćemo dobiti pozitivno mišljenje od EK“.

Janjatović kaže da će prvi konkursi biti pripremljeni i objavljeni u decembru ili januaru.

„Dobićemo potvrdu akreditacije za IPARD početkom sledeće godine i sredstava će biti operativna“, naveo je on dodajući da će taj novac postati dostupan posle dugo godina, otkada je započet proces.

Prema njegovim rečima, investicije u prvom ciklusu će biti u opremu i mehanizaciju za primarnu proizvodnju i prerađivačku industriju, a do kraja naredne godine treba da se isplati 15 miliona evra iz 2025. godine.

Sredstava za preradu će obuhvatiti sva četiri sektora – mleko, meso, voća i povrće.

Janjatović je dodao da će poljoprivednici biti do kraja godine intenzivno informisani i da će biti urađen i vodič za poljoprivrednike.

Na primer i mala gazdinstva sa tri hekatara će moći da konkurišu za sredstva za nabavku traktora.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević je rekao da ukoliko u narednim godinama uspešno realizujemo mere IPARD programa, sredstavima EU, države Sbije i uz finansijsko učešće pljoprivrednih proizvođača možemo ocekivati oko 400 miliona evra novih investicija u srpska sela.

Radošević je rekao da je krajem 2016. osnovana IPARD radna grupa koja je pripremila sve potrebne procedure za akeditaciju.

„Samo sprovođenje programa i korišćenje opredeljenih sredstava biće moguće tek nakon poveravanja poslova za sprovođenje budžeta odnosno akreditacije svih potrebnih državnih institucija“.

Radošević je rekao da politika ruralnog razvoja EU čije ćemo temelje, putem sprovođenja IPARD II programa,zajedno postavljati u narednim godinama, predstavlja alat za probleme sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači u Srbiji.

Državni sekretar i ministar finansija i nacionalni službenik za odobravanje IPARD programa Jelana Stojović je rekla da je Srbija unapredila pravne procedure, institucionalni okvir i unapređivanje kapaciteta svih tela.

Ona je rekla da će paket dokumentacije biti predat EK sredinom otkobra, kao i da se puno radilo u prethodnom periodu, na primer, da je investirano dosta novca u zgradu Uprave za agrarna plaćanja.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak