Srbija prvi sveobuhvatni partner Kine u regionu

Srbija prvi sveobuhvatni partner Kine u regionu

Srbija je prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u ovom regionu i to je dokaz specijalnih prijateljskih veza koje postoje između dve države, izjavio je 18. jula 2017. godine predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Kine Džang Deđijang, saopšteno je iz parlamenta.

Deđijang je na sastanku sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom koju predvodi Žarko Obradović naglasio da je ekonomska saradnja u ekspanziji, a da je veoma intenzivna i na kulturnom planu.

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa je ukazao na kompleksnost međunarodne političke i ekonomske situacije i naveo da je u tim okolnostima posebno važno učvršćivanje strateškog partnerstva Srbije i Kine.

On je ukazao da veoma uspešnu platformu za saradnju predstavlja i multilateralna inicijativa „Pojas i put“, kao i proces saradnje „16+1“, Kine i država centralne i istočne Evrope.

Predsednik PGP sa Kinom Žarko Obradović rekao je da je dokaz prijateljskih odnosa dve zemlje da je Srbija prva zemlja u kojoj su kineske kompanije sagradile most, izvršile rekonstrukciju i izgradnju novih blokova TE Kostolac i kupile železaru.

On je istakao posebnu važnost da su ukinute vize, što podstiče ekonomsku saradnju i razmenu turista dve zemlje.

On je naveo i da postoji intenzivna saradnja u oblasti obrazovanja, kulture i nauke, koja čini suštinu razumevanja dva naroda, kao i potrebu da se i ta saradnja dalje unapredi.

Učesnici sastanka su zajednički ocenili da je trodnevna poseta Srbiji veoma uspešna i da će doprineti daljem unapređenju saradnje Srbije i Kine.

Posebno su naglasili značaj Memoranduma o razumevanju između dva parlamenta, koji su potpisali predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđijang, i koji predstavlja čvrst temelj daljem unapređenju međuparlamentarne saradnje.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak