Srbija i Turska – veliki potencijal za jačanje saradnje

Srbija i Turska – veliki potencijal za jačanje saradnje

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je, tokom boravka u Istanbulu radi učešća na Svetskom naftnom kongresu, imao bilateralni razgovor sa ministrom rudarstva i energetike Turske, Beratom Albajrakom.

Kako je saopšteno, razgovor je protekao u prijateljskom i sadržajnom razgovoru, a dvojica ministara potvrdila su dobre i prijateljske odnose između dve zemlje. 

Turski ministar naglasio je da je Srbija za Tursku ključna zemlja na Balkanu, s kojom želi dalje jačanje svestrane bilateralne saradnje. 

Potvrda tih odnosa biće i susret 10. jula 2017. godine, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, kao i učešće predsednika Srbije na Svetskom naftnom kongresu u Istanbulu.

Obostrano je ocenjeno da između dve zemlje postoje veliki potencijali za dalje jačanje i unapređenje saradnje na svim poljima, a posebno u oblasti energetike.

Ministar Antić je preneo zainteresovanost Srbije za diversifikaciju gasnog snabdevanja, i u tom smislu zainteresovanost za saradnju sa Turskom.

Dogovoreno je da o pitanjima od najvećeg interesa na polju energetske saradnje dvojica ministara odrede saradnike koji bi bili u neposrednom kontaktu.

Dvojica ministara su se dogovorila da se do kraja godine održi bilateralni sastanak u Beogradu, ili Istanbulu, kako bi se nastavili razgovori.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *