Srbiji rast tri odsto

Srbiji rast tri odsto

Svetska banka: jačanje privrede zapadnog Balkana ove godine. Problemi „bregzit“ i krizna situacija sa „Agrokorom“.
Srbija bi ove godine mogla da ostvari rast privrede od tri odsto, prognoze su Svetske banke. Zapadni Balkan, posmatran kao region, trebalo bi da „poraste“ 3,2 odsto, a rezultat slabiji od našeg predviđa se samo Makedoniji – pomak od 2,8 odsto.
– Prognozirani privredni rast od tri odsto ohrabrujuća je vest za Srbiju – smatra Lazar Šestović, glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju. – Taj rast može da bude i veći, ali postoje i određeni eksterni rizici. Među njima su uticaj „bregzita“ na kurs evra i na kamatne stope, ali i situacija sa „Agrokorom“. Veoma je bitno što je naša vlada krenula dosta rano sa temom zaštite preduzeća koja su u Srbiji. Ona su veliki poslodavci, oni zapošljavaju 11.000 ljudi, njihovi obrti su veoma veliki, tako da je bitno da se učini sve što je moguće kako bi se oni zaštitili.
Analize Svetske banke pokazuju da je na Zapadnom Balkanu, tokom protekle tri godine, blizu 240.000 ljudi izvučeno iz siromaštva. Prosečna stopa siromaštva je samo lane smanjena za dva odsto u Srbiji, Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori.
– Oporavak rasta na Zapadnom Balkanu ubrzan je u 2016. godini, uz ohrabrujući pad stope nezaposlenosti i siromaštva – rekla je Elen Goldstin, direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan. – Rast i zapošljavanje su povećani, posebno u zemljama koje su postigle značajan napredak u smanjenju fiskalnog deficita, rešavanju pitanja nasleđa velikih i neefikasnih državnih preduzeća i unapređenju okruženja za domaće i strane investicije.

 

Pobeda Vučića za bolji kreditni rejting
Rezultat predsedničkih izbora u Srbiji i ubedljiva pobeda na tim izborima premijera Aleksandra Vučića obezbeđuju nastavak programa strukturnih reformi Srbije i pozitivan kreditni rejting zemlje – Ba3 stabilan, ocenjuje se u najnovijem izveštaju američke bonitetne agencije „Mudis“. Pod pretpostavkom da ne bude novih prevremenih izbora, ističu u „Mudisu“, naredni parlamentarni izbori se neće održati do 2020. godine, što smanjuje političku nestabilnost i olakšava napore Srbije za integraciju u EU.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak