Srednje godine zatvaraju poslovna vrata

Srednje godine zatvaraju poslovna vrata

U pripremi je “Ženska platforma za razvoj Srbije” za 2017. i 2018.godinu, a u toku je dogovor oko prioriteta koji će u njoj biti definisani. Predstavnica Snage prijateljstva “Amati” Nadežda Satarić ukazala je na posebnu ulogu žene u oblasti socijalne politike i ekonomije staranja.
– U ekonomiji staranja i socijalnoj zaštiti žene dominiraju i kao pružaoci i kao korisnici usluga. Iako je ukupna stopa zaposlenosti žena znatno niža nego kod muškaraca – 38,5 odsto, ogromna je njihova skrivena nezaposlenost. Među neaktivnima koji ne traže posao zbog brige o deci i ostalim nesposobnim osobama 96 odsto su žene, a samo 4 odsto su muškarci. To je i zbog toga što nedostaju usluge u zajednici koje se obezbeđuju kroz sistem socijalne zaštite. Žene na neplaćenim poslovima provode skoro pet sati dnevno, a muškarci duplo manje – ocenila je Nadežda Satarić.
Po njenoj oceni, socijalne politike koje su sprovođene od 2000. uglavnom su bile neadekvatne i nisu imale razvojnu dimenziju, često su bile nekompatibilne čak i u sklopu istog restora.
– Kao posledicu toga imamo neefikasan sistem socijalne zaštite, čije posledice u najvećoj meri osećaju najranjivije kategorije stanovništva kojima su potrebne usluge u zajednici i žene. One opet, najviše trpe, jerr su najčešće neformalni negovatelji, bilo da su zaposlene ili nezaposlene. Zatim, to su i primaoci novčanih socijalnih pomoći, jer ih ona uopšte ne izvlači iz dubokog siromaštva i nema funkciju koju bi trebalo da ima – da izađu iz sistema socijalne zaštite i da normalno žive od svog rada – ukazala je Nadežda Satarić.
Posebna kategorija žena su bivše radnice koje su u dugotrajnom procesu tranzicije ostale bez posla. U Srbiji nema osmišljenog načina brige o ženama koje su ostale bez posla u srednjoj i starijoj dobi. One ne mogu u penziju jer nemaju dovoljno godina života, a novi poslodavci neže da ih prime u radni odnos, čak ni na određeno vreme, jer imaju 45 ili više godina. Predsednica Udruženja “Žene na prekretnici” Miroslava Mira Perišić, bivša novinarka i dugogodišnja humanitarna radnica, tvrdi da su ove žene s radnim iskustvom marginalizovane i zaboravljene. Zbog toga je i osnovala ovu jedinstvenu organizaciju koja je za godinu dana uspela da animira žene bez ikakvih sredstava, kako bi im pomogle da se izbore s poslodavcima koji godine života postavljaju uslov i kojima nije važno njihovo bogato radno iskustvo.
– Odgovor nije u sistemu socijalne zaštite, jer tim ženama ne treba socijalna pomoć. Imaju znanje i iskustvo. Primera radi, u prethodnom ciklusu obuke 50 odsto žena bile su fakultetski obrazovane, prosečne starosti 55 godina. Njima je potreban posao. Najteže se nose s osećajem bezizlaza i siromaštva, koje je direktna posledica gubitka posla. Bez krivice, postaju i socijalni slučajevi – navela je Mima Perišić.
Ovo jedinstveno udruženje pruža besplatne usluge, predavači, eksperti u svojim oblastima rade kao volonteri, a zahvaljujući partnerstvu sa Udruženjem poslovnih žena Srbije, žene koje u njega dolaze su na izvoru informacija bitnih za pokretanje posla i samozapošljavanje. Žene dobijaju psihološku, ali i pravnu pomoć vezanu za radne odnose, jer je praksa pokazala da ima i nezakonitih otpuštanja, ali i drugih problema kod privatizacije ili stečaja. Organizuje i obuke za pripremu biznis planova, inovacija, vođenja poslovnih knjiga, a u planu je i organizovanje sajmova zapošljavanja.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak