Srpska privreda na ivici bankrotstva

Srpska privreda na ivici bankrotstva

Sa ukupnim neto gubitkom od 1,1 milijarde evra napravljenim u 2014. godini srpska privreda je na ivici bankrotstva, pokazalo je istraživanje Saveza računovođa i revizora Srbije (SRRS).

Koristeći model „Zero skor“, najpoznatiji naučni model za izračunavanje rizika od bankrotstva, računovođe su na osnovu ukupnih ekonomsko-finansijskih mogućnosti domaćih preduzeća, a objavljenih u finansijskim izveštajima dostavljenim APR, zaključili da je naša privreda duboko u crnoj zoni sa koeficijentom 1,07. Prema tumačenju „Zero“ modela, koji već pola veka predviđa privredna stanja sa 90 odsto tačnosti, postoje ogromni rizici da će u naredne dve godine cela privreda bankrotirati.

Računovođe napominju da je ukupni gubitak realnog sektora lane bio 4,26 puta veći nego u 2013. Od delatnosti, najveći minus od 49,4 milijarde dinara imao je sektor saobraćaja i skladišta, kao i prerađivačke industrije sa gubitkom od 48 milijardi dinara.

U plusu je 2014. završilo samo šest delatnosti, i to rudarstvo, informisanje i komunikacije, stručne i naučne delatnosti, obrazovanje, snabdevanje vodom i uslužne delatnosti. U SRRS tvrde da su negativnom bilansu doprineli i troškovi od 255 miliona evra koja su preduzeća imala zbog primene novog Zakona o računovodstvu iz 2013.

„Umesto 30 stavki, koliko izveštaji o bilansu stanja imaju po međunarodnim standardima, u Srbiji postoji 137. Iako smo ukazivali na štetne posledice tog zakona, Ministarstvo finansija nije imalo sluha“, kaže za „Kurir“ Pero Škobić, generalni sekretar SRRS.

 

On navodi da zbog komplikovane izrade i pogrešno postavljenih rokova više od 20 odsto privrednih društava još nije dostavilo finansijske izveštaje za 2014. „To otvara mogućnost za razne manipulacije u vidu njihovog naknadnog prepravljanja“, kaže Škobić.
U SRRS ističu da su dugovi preduzeća veći od kapitala za skoro dva puta. Ukupni kumulirani neto gubitak privrede na kraju 2014. iznosio je 27 milijardi evra, u čemu su velika pravna lica učestvovala sa 44 odsto, mikropreduzeća sa 28, srednja sa 13 odsto, a mala sa 15 procenata.
Prema podacima iz APR-a, 28.000 preduzeća u Srbiji nema nijednog zaposlenog, što predstavlja 30 odsto ukupnog broja firmi koje su predale finansijske izveštaje za 2014. Njihovu aktivu čini oko 8,5 milijardi evra, dok su im obaveze 8,75 milijardi evra. Istovremeno, u 2014. su iskazala gubitak od 234 miliona evra, što predstavlja oko 21 odsto ukupnog gubitka privrede.

 

Izvor: 021

Podelite ovaj članak