Srpske firme deo nuklearnih istraživanja u CERN-u

Srpske firme deo nuklearnih istraživanja u CERN-u

Kompanije iz Srbije imaju kapaciteta i kvaliteta da apliciraju za poslove Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), a vrednost tih poslova koje su srpske kompanije u 2016. odradile procenjena je na oko 285.000 švajcarskih franaka, rečeno je  na sastanku srpskih kompanija sa predstavnicima CERN-a.

Na tom skupu, održanom u Privrednoj komori Srbije (PKS) 19. juna 2017. godine, istaknuto je da je počelo novo poglavlje u dugogodišnjoj saradnji Srbije i CERN-a i pruža priliku da se kompanije iz Srbije, koje su već uključene u rad te Evropske organizacije za nuklearna istraživanja u oblasti akceleratorskih tehnika još bolje upoznaju sa njenim potrebama i uslovima za apliciranje za poslove u kojima mogu da učestvuju.

Na sastanku se govorilo o naučnim aktivnostima, o isporuci roba i pružanju usluga, o predstojećim inženjerskim projektima, kao i o transferu tehnologija u CERN-u, a predstavljeni su i mogući budući poslovi u okviru izgradnje Akceleratorske instalacije “Tesla”, u Institutu  Vinča, za koje je Grupacija za akceleratorske tehnologije u okviru Udruženja za metalsku, elektro-industriju, rudnike metala i metalurgiju PKS-a zainteresovana.

Angažovano 50 naših naučnika

Kako je rečeno na skupu, srpska industrija jako puno doprinosi radu CERN-a, a i oko 50 Srba je naučno angažovano u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja.

Istaknuto je i da oko 38 odstro budžeta te organizacije, a koji je ukupno preko jedne milijarde švajcarskih franaka, ide na tenderske procedure nabavke.

Rečeno je i da kompanije koje sarađuju sa tom organizacijom, kako su pokazal istraživanja za oko 42 odsto povećavaju svoju vidljivost na tržištu i 17 odsto otvaraju nova tržišta.

Potpredsednik PKS-a Zoran Vujović podsetio je da je Srbija postala pridružena članica CERN-a u januaru 2012. godine, precizirajući da je ta saradnja do sada bila usmerena dominantno na učestvovanje naučnih institucija iz Srbije u eksperimentima u oblasti fizike elementarnih čestica u CERN-u.

On je naveo da na osnovu odgovarajućeg sporazuma preduzeća iz Srbije imaju pravo da se javljaju na javne pozive za ponude za isporuku roba i obezbeđivanje usluga koje objavljuje Grupa za nabavke i industrijske usluge i da su u 2012. ta preduzeća dobila poslove vredne oko 10.000 švajcarskih franaka, u 2013. oko 195.000 švajcarskih franaka, u 2014. oko 235.000, a u 2015. godini, oko 110.000 švajcarskih franaka.

Prema njegovim rečima, godišnja članarina Srbije u CERN-u u periodu od 2012. do prošle godine bila je između jedan i 1,4 miliona švajcarskih franaka, što kako je naglasio ukazuje da postoji prostor za višestruko povećanje industrijskog povraćaja Srbije iz CERN-a.

Savetnik za međunarodnu asradnju CERN-a Kristof Šefer kazao je da je Srbija trenutno pridruženi član, ali da je pokrenut postupak da postane punopravna članica CERN-a koja trenutno broji 22 zemlje članice , kada će joj godišnja članarina porasti na oko 2,9 miliona švajcarskih franaka.

On je istakao da se CERN bavi fundamentalnim istraživanjima i da su im potrebni alati koji nisu standardni , već tek treba da se razvijaju, što je idealna prilika da se povežu i spoje različiti ljudi, koji govore univerzalnim naučnim jezikom.

Prema njegovim rečima, u radu CERN- a angažovano je više od 17.000 ljudi i da je posečna starost naučnika koji su angažovani u toj organizaciji oko 27 godina. 

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak