Srpskoj junetini lakše do Bosfora

Srpskoj junetini lakše do Bosfora

U Ankari potpisan sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske. Možemo da izvezemo 5.000 tona goveđeg mesa godišnje.

Srbiji je, po prvi put, omogućen bescarinski izvoz na tursko tržište. Sporazumom koji je juče potpisan, našoj zemlji se omogućava da godišnje izveze 5.000 tona goveđeg mesa, kao i sirovo i rafinisano suncokretovo ulje, seme suncokreta i pojedine vrste pekarskih proizvoda. Naime, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić juče je u Ankari sa turskim ministrom ekonomije Nihatom Zejbekčijem potpisao Sporazum o slobodnoj trgovini i Sporazum o podsticanju i zaštiti investicija.

Tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini parafiran je tokom zvanične posete Srbiji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u oktobru prošle godine, a potpisivanjem 29. januara 2018. godine stvaraju se uslovi za ratifikaciju u parlamentima dveju zemalja, a potom i za početak primene.

Prema potpisanom sporazumu, postoje određene i definisane kvote za izvoz sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pekarskih proizvoda. Uz to, udvostručene su kvote za izvoz određenih vrsta smrznutog povrća i suvih šljiva iz Srbije u Tursku.

Turisti

Po broju dolazaka u Srbiju, turisti iz Turske nalaze se na drugom mestu. Prema Ljajićevim rečima, Beograd je mesto gde oni najradije dolaze, pa su upravo Turci i najmnogobrojniji turisti u srpskoj prestonici. Ministar Ljajić je izrazio uverenje da će se ovaj trend nastaviti i ove godine i da ovakve posete tome samo doprinose.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak