Stočarima iz Vojvodine 65 miliona dinara

Stočarima iz Vojvodine 65 miliona dinara

Poljoprivrednici iz Vojvodine, njih 60, potpisli su 15. oktobra 2017. godine ugovore u Skupštini APV radi dobijanja novčanih podsticaja za opremanje stočarskih farmi i za uvođenje EU standarda u objekte u kojima se proizvodi i prerađuje meso i mleko, ukupne vrednosti od 65 miliona dinara.

Većina – njih 48 od 60 – pripadaju kategoriji poljoprivrednika koji su dodatno finansijski podržani, a to su: mlađi od 40 godina, žene nosioci poljprivrednih gazdinstava i poljoprivrednici koji rade u otežanim uslovima rada. – Od 42 ugovora, 16 se odnosi na opremanje svinjarskih farmi, 15 na opremanje govedarskih, šest na opremanje živinarskih i pet ugovora je za opremu, pripreme rukovanja i distribucije stočarske hrane, čija ukupna vrednost investicija iznosi 64.137.974 dinara, pri čemu je učešće Sekretarijata 35 miliona dinara – kazao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević.

On je izrazio nadu da će mera doprineti poboljšanju kvaliteta mesa i mleka, kao i povećanju stočnog fonda.

– Na  taj način stvoriće se uslovi da poljoprivrednici na tržište iznesu kvalitetan proizvod ili poluproizvod, i time budu konkurentniji, što treba da dovede do njihovog ekonomskog osnaživanja – podvukao je Radojević.

Evropski standardi

Ugovore o dodeli podsticajnih sredstava za uvođenje EU standarda u objekte u kojima se proizvodi i prerađuje meso i mleko potpisalo je 18 korisnika. Deset ugovora je za adaptaciju objekata i nabavku nove opreme u oblasti proizvodnje mleka, a osam za adaptaciju objekata i nabavku nove opreme u oblasti proizvodnje mesa. Ukupna vrednost investicije je 57.460.745 dinara, pri čemu učešće Sekretarijata iznosi 30.000.000. dinara.

Mlada Natalija Čelik iz Stepanovićeva počela je da se bavi kozarstvom, u čemu ima podršku roditelja. Za sada ima 25 koza rase francuska alpina, a ima i podmladak pa će od narede godine imati duplo stado.

– U kozarstvu se bavim preradom mleka u sir – kilogram kozjeg sira je skuplji nego kravlji, košta od 700 do 1.000 dinara i prodam ga u Novom Sadu – ispričala je Natalija Čelik.

Konkurisala je, kaže, za uvođenja standarada za preradu mleka.  Navodi da dnevno dobije oko 20 litara mleka i kada ga usiri, svaki dan ima deset kilograma sira za prodaju.

Predrag Antunović iz Vajske konkurisao je za saće za rashlađivanje živinarske farme, što košta oko 400.000 dinara. On gaji u turnusu 5.000 pilića, a godišnje između 25.000 i 30.000.

– Čim ih odhranim, posle šest nedelja, odmah ih prodajem, malo po Vajskoj, malo na kamion. Kilogram piletine žive vage staje od 110 do 140 dinara – kaže Antunović, smatrajući da bi mogao biti i skuplji, ali je ipak našao računicu u tom biznisu jer da je nema, bavio bi se drugim poslom.

David Mužlai i Bačkog Gradišta ima bezmalo 200 krava i u zavisnosti od perioda laktacije, dnevno pomuze između 3.500 i 5.000 litara mleka, koje odmah ode u „Imlek”.

– Konkurisao sam za modernizaciju muzilištva i za čipovanje krava – kaže Mužlai. – Ta investicija košta sedam miliona dinara pa mi je u interesu da dobijem što više para na ovom konkursu. Sledeći korak u unapređivanju stočarske farme planiram da bude prerada mleka.     

Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak