SVAKA ČAST: Srpskim naučnicima 1,4 miliona evra

SVAKA ČAST: Srpskim naučnicima 1,4 miliona evra

Prestižni evropski grant za istraživanje kvark-gluonske plazme osvojila je dr Magdalena Đorđević, čime je Srbiji obezbedila veliku sumu novca.
Dr Magdalena Đorđević sa Instituta za fiziku u Beogradu osvojila je prestižni evropski grant u vrednosti od 1.356.000 evra za istraživanja kvark-gluonske plazme.

Ovo je drugi grant Evropskog istraživačkog saveta (ERC) koji stiže u Srbiju, članicu evropskog okvirnog programa za finansiranje nauke „Horizont 2020“. Oni predstavljaju samo jezgro „Horizonta 2020“ i nagrađuju pre svega one ideje koje potencijalno mogu da promene tok svetske nauke.
– Naš projekat se odnosi na razumevanje osnovnih zakona prirode, pa samim tim nema direktnih primena u privredi – kaže dr Đorđević.
– Ekonomska korist ovog projekta je da smo u zemlju doneli 1.356.000 evra bespovratnih sredstava Evropske unije. Dobar deo tih sredstava biće iskorišćen da se zaposle naši naučnici, posebno mlade kolege koje bi, u odsustvu ovog projekta, verovatno otišle iz zemlje.

Doktorka Đorđević je diplomirala na Fizičkom fakultetu u Beogradu. Doktorirala je na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, a svoja istraživanja u oblasti nuklearne fizike nastavila je u Ohaju. Iako je imala uspešnu karijeru u Americi, odazvala se pozivu Instituta za fiziku i vratila se u Srbiju.
– Nemam u planu odlazak iz zemlje, jer da sam želela da ostanem u inostranstvu, ne bih se ni vraćala u Srbiju. Volela bih da ovaj primer bude podstrek našoj vladi i dokaz da naša nauka ima potencijal i da naše istraživače treba podržati – kaže Đorđevićeva.

Plazma u kojoj su kvarkovi i gluoni bili slobodni prirodno je postojala samo u ranoj fazi razvoja univerzuma.
Izvor: Kurir

Podelite ovaj članak