Promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i preduzetničkog obrazovanja

Promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i preduzetničkog obrazovanja

Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja promovisan je 04. februara u Skupštini grada Novog Sada predstavnicima škola, kompanija i gradske administracije. Događaj je realizovan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Program dualnog obrazovanja trenutno se radi u saradnji sa 600 kompanija, u 128 srednjih škola u Srbiji  za 32 zanimanja i obuhvata više od 4.500 učenika, a od sledeće školske godinbe se očekuje da će učenike obučavati blizu 1000 preduzeća za 42 različita zanimanja.

Miloš Vučević
Foto: novisad.rs

Prema rečima pomoćnice ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijele Grujić lokalna samouprava ima važnu ulogu u tom modelu obrazovanja, jer predstavlja sponu između privrede i obrazovanja. Ona je izjavila da su ključne teme novi Zakon o dualnim studijama, pravilnici iz te oblasti, učeničke kompanije i razvoj preduzetničkih kompetencija, a cilj je da se objedini proces sticanja teorijskih znanja i praktičnih veština.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš pozitivno je ocenio povratak sistema koji podrazumeva simbiozu privrede i obrzaovanja. On je istako da će plan upisa u srednje škole u Vojvodini u potpunosti biti usklađen sa iskazanim potrebama privrede, a te podatke prikupljaju privredne komore.

 Plan upisa u srednje škole, koji je Novi Sad doneo pre dve godine, predviđa i dulano obrazovanje koje se trenutno sprovodi u četiri srednje škole u okviru šest profila i obuhvata 264 učenika. Želimo da taj koncept proširimo u koordinaciji sa resornim ministarstvom i drugim relevantnim činiocima. Važno je da čujemo glas realne privrede o tome kakvi su im kadrovi potrebni, jer bez te korespondencije nema uspeha – istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Foto: novisad.rs

U školskoj godini 2017/2018 su na regionu JBUO bile uključene 33 kompanije sa preko 200 učenika u 6 obrazovnih profila, a veća sada možemo da kažemo da imamo preko 50 Izjave preduzeća za školsku 2019/2020 godinu za uključivanje u projekat dualnog obrazovanja i dodatnih 4 obrazovnih profila, istakla je Olivera Simović, direktorka PKS-Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga.

 

Podelite ovaj članak