Svetska banka: Zapadnom Balkanu potreban novi model rasta

Svetska banka: Zapadnom Balkanu potreban novi model rasta

Svetska banka o ekonomiji našeg regiona. Usredsređenost na strukturne reforme može da, prema rečima direktorke za Zapadni Balkan, ubrza privredni rast.

Zemljama Zapadnog Balkana je potreban novi model rasta zasnovan na većoj produktivnosti i investicijama, većem izvozu i većem učešću privatnog sektora u privredi, poručuje Svetska banka.

– Poslednjih godina zemlje Zapadnog Balkana su napredovale u reformi javnih finansija i u regenerisanju privrednog rasta, ali njihovi građani možda još ne osećaju koristi od toga – istakla je u četvrtak direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda van Gelder, na predstavljanju izveštaja „Zapadni Balkan: ubrzanje motora rasta i prosperiteta“ u Beču.

Reforme i makroekonomska stabilnost mogu da pomognu ovim zemljama da godišnje rastu oko pet odsto, što bi im omogućilo da dostignu standard EU za dve umesto šest decenija, koliko će im, prema proceni Svetske banke, biti potrebno da sustignu EU ako njihov privredni rast nastavi da se kreće stopama ostvarenim između 1995. i 2015. godine.

Usredsređenost na strukturne reforme može da, prema rečima direktorke za Zapadni Balkan, ubrza privredni rast regiona i poboljša život ljudi tako da dostignu nivo standarda u EU.

Svetska banka takođe ukazuje da je nezaposlenost u ovom regionu skoro dvostruko veća nego u drugim malim zemljama u tranziciji koje su sada članice EU, pri čemu polovina stanovništva sposobnog za rad traži posao, a četvrtina ne može da ga nađe.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *