Trećina Srba bi da radi sa Nemcima

Trećina Srba bi da radi sa Nemcima

Čak 31,4 odsto anketiranih građana naše zemlje ugostilo bi Nemačke kompanije.

Nemački investitori su najpoželjniji u Srbiji. Njih bi najpre ugostilo 31,4 odsto od 1.200 građana koji su učestvovali u ispitivanju Nemačko-srpske privredne komore. Ulaganjima bi iz Rusije bi se obradovalo 18,1 odsto anketiranih, dok bi svaki deseti u toj ulozi najradije video Kineze.

Iako sami kažu da traže mnogo od radnika, nemački poslodavac u Srbiji je izbor 51,2 odsto ispitanika. I oni su nešto brojniji od onih koji sanjaju rad za nemačkog poslodavca u Nemačkoj – 48,8 odsto.

– Građani Srbije su i u ovom istraživanju pokazali da cene prave vrednosti i da im je stalo do jake privrede i poštenog odnosa prema njihovom radu – rekao je Ronald Zelinger, predsednik Nemačko-srpske privredne komore. – Bitno nam je da radnici ostanu ovde i rade na ukupnom napretku srpskog društva.

Među nemačkim kompanijama koje su dugo u Srbiji je i „Simens“. Prvi čovek ove firme u Srbiji, Udo Ajhlinger, podseća na stvari koje Vlada još treba da uradi kako bi obezbedila dobar poslovni ambijent:

– Želimo pravnu sigurnost, jer kad ulažete milione evra, ne želite da se to jednog dana otpiše. Zabrinuti po pitanju kineskih investitora i javnih nabavki. Mi pomno pratimo sve što se tiče EU direktiva po pitanju javnih nabavki. Kao „Simens“ ovde smo već 130 godina i bićemo još 70, ali je pitanje kako će se menjati naše poslovanje.

35.000 Radnika

Nemačko-srpska privredna komora okuplja oko 340 kompanija koje zapošljavaju više od 35.000 radnika. Spajaju srpske dobavljače sa nemačkim kompanijama, ali i pomažu da srpski proizvodi stignu do nemačkih kupaca.

Izvor: Novosti

 

Podelite ovaj članak