U hrani mnogi vide šansu za svoj biznis

U hrani mnogi vide šansu za svoj biznis

U Srbiji postoji veliko intersovanje građana za pokretanje sopstvenog biznisa, ali je informisanost o tome ipak nedovoljna, pokazalo je iskustvo u projektu „Šansa za novi početak”,
kao i da se građani najčešće odlučuju da posao pokrenu u sektoru proizvodnje hrane.
Veliko interesovanje za preduzetništvo vlada među mlađima, ali ne ga manjka ni među nešto starijom generacijom građana koji su ostali bez posla ili otišli u penziju, a žele da dopune kućni budžet.
– Oni najpre razmišljaju o onome što im je poznato, servisima i profilima koje imaju u svom okruženju – rekao je direktor DNA Communications i član Upravnog odbora Srpske asocijacije menadžera Dejan Ranđić Tanjugu. – Interesovanje za pokretanje preduzetništva je veoma veliko, ali to definitivno nije u korelaciji s informisanošću ljudi. Motiv ljudima je uglavnom alternativa zaposlenju. Njihov motiv je da pronađu drugi način da obezbede platu za sebe i porodicu. Taj motiv je dobar donekle, ali ako ne razmisle dublje, postoji veća šansa za neuspeh jer imaju limitirana sredstva za posao. Ne bi bilo dobro da se obeshrabre samo zato što nisu dobro promislili.

Ranđić je dodao da se tokom prethodnih meseci i na održanim sajmovima videlo da su najatraktivniji poslovi koji se odnose na proizvodnju hrane i da u toj oblasti vide svoju šansu, i to mahom u Leskovcu i užičkom kraju.
– Na sajmovima smo imali prilike da se sretnemo s velikim brojem ljudi zainteresavanih za preduzetništvo. Iskustvo je da mora postojati generalni pristup, ali se mora prilagoditi lokalnim specifičnostima jer se prilike razlikuju od regiona do regiona – rekao je Ranđić. – Osim sajmova za zapošljavanje, mnogo važnija komponenta je i to da se identifikuju lokalne organizacije, da budu prepoznate kao neko ko može ponuditi pomoć. Država i svi koji hoće da se time bave i podstiču preduzetništvo moraju da se spuste na direktnu komunikaciju, ali, što je još važnije – da se podstaknu oni koji tek treba da uđu u preduzetništvo.
On je dodao da je važno da dođu novi preduzetnici, firme koje imaju 150–250 ljudi. U tom smislu, po njegovim rečima, važna je i pomoć preduzetnicima da identifikuju kada je biznis prevazišao njih same, da uvedu nove ljude i upute ih u posao i osnovne elemente korporativnog upravljanja jer samo tako mogu se širiti i rasti.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *