U javnim preduzećima manjak reformi, a višak gubitaka

U javnim preduzećima manjak reformi, a višak gubitaka

Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je Srbiji drugu reviziju tekućeg stend-baj aražmana „iz predostrožnosti”, čime joj je stavljeno na raspolaganje 531,8 milion evra.

Takva odluka dokaz je spremnosti srpske vlasti da sprovede program finansijske konsolidacije utvrđen aražmanom s tom finansijskom institucijom.

Međutim, u četvrtak, 29. oktobra, započinje treća revizija sporazuma s MMF-om, trajaće dve nedelje, a u fokusu će biti javna preduzeća i racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru. Neposredno pre dolaska delegacije MMF-a u Beograd, premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je čelnike javnih preduzeća na vanredni sastanak da bi im jasno stavio do znanja da će do kraja godine smeniti loše direktore, dodajući da od njih očekuje više novca za republičku kasu, da štede i da ne raspipaju novac na dnevnice i službena vozila.

Krajem juna je istekao rok u kojem su preduzeća imala obavezu da Agenciji za privredne registre dostave finansijske izveštaje o poslovanju u prošloj godini, iz kojih bi se tačno videli, između ostalog, i gubitici ili dobit javnih preduzeća. U Agenciji za privredne registre objašnjavaju da oni imaju zakonski rok do 31. oktobra, dakle još ovu nedelju, da na svom sajtu objave pojedinačne finansijske izveštaje preduzeća i da su to učinili za 90 odsto privrednih subjekata, dok će izveštaji za preostalih deset odsto biti na internet-stranici do utvrđenog roka.

Na osnovu objavljenih godišnjih izveštaja preduzeća za prošlu godinu proizlazi da su srpska preduzeća 2014. izgubila čak 1,1 milijardu evra, što je četiri puta veći minus od onog iskazanog 2013. godine, pošto je gubitak svih srpskih preduzeća 2013. iznosio 300 miliona evra, a za samo godinu je učetvorostručen. Firme koje su uspešno poslovale u 2014. godini zaradile su 416,8 milijardi dinara, dok su gubitaši ostali bez 518,6 milijardi dinara pa je samim tim privredna sveukupno izgubila 131,78 milijardu.

Iz Ministarstva privrede poručuju da su uvećani gubici privrede, iskazani u finansijskim izveštajima za prošlu godinu, zapravo posledica obračunatih negativnih kursnih razlika u ranijem periodu. Podatak da su finansijski troškovi preduzeća u 2014. godini uvećani 50 odsto zapravo je pokazatelj lošeg rada i prezaduženosti u periodu od 2007. do 2013. godine, odnosno šest godina uoči godine u kojoj se moraju iskazivati – tvrde u Ministarstvu privrede, dodajući da se na osnovu novog Zakona o računovodstvu oni 2014. godine moraju iskazati zbirno. Proizlazi, po objašnjenju Ministarstva privrede, da zbog promene računovodstvene metodogije kasne statistički izveštaji privrednih subjekata u Srbiji jer po novom Zakonu o računovodstvu i pravilnicima tek od prošle godine preduzeća imaju obavezu da kursne razlike prikažu kao prihod ili troškak.

No, ma koliko običnom građaninu Srbije bilo nejasno da li su gubici srpske privrede zaista uvećani i šta je na to uticalo, koliki su oni stvarno bili prošle godine, sasvim je sigurno da ekspertima MMF-a ništa neće promaći. Oni će, na reviziji koja sledi, tražiti sve podatke – finansijske i statističke, ukalkulisati štetu od kursnih razlika, poplava i svega ostalog, „snimiti” poslovanje javnih preduzeća i u zavisnosti upravo od tih analiza, dati svoju ocenu. Ako se pak zaista pokaže da su javna preduzeća, ali i sva druga, napravila gubitke zbog „više sile”, MMF će dozvoliti minimalno povećanje plata i penzija.

Nema subvencija

Prva kontrola poslovanja javnih preduzeća u ovoj godini pokazala je da su planovi većine samo spisak lepih želja jer je ono što su uradili daleko od onoga što su planirali i što su morali uraditi. Do početka narednog meseca direktori javnih preduzeća treba premijeru da dostave podatke o tome koliko su zaradili tokom ove godine i mogu li u budžet Srbije uplatiti barem isti procenat kao lane.

No, sva je prilika da mnogi od njih ove godine imaju još lošije rezultate nego prošle samim tim što više nema državnih subvencija kojima su zapušavane mnoge „rupe” nastale lošim poslovanjem.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak