U malim i srednjim firmama 850.000 zaposlenih

U malim i srednjim firmama 850.000 zaposlenih

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da je u okviru Godine preduzetništva od 16 milijardi dinara do sada odobreno 9,5 milijardi, i najavio da će u  narednoj godini biti izdvojeno još više novca iz budžeta za podršku preduzetništvu.

– Za sledeću godinu – a već smo imali sastanke sa Ministrastvom finansija i premijerom Aleksandrom Vučićem – omogućićemo i znatno više novca iz budžeta – rekao je Knežević na konferenciji o malim i srednjim preduzećima, koju organizuje Švajcarsko-srpska trgovinska komora. On je dodao da Srbija primenjuje Stategiju za podršku razvoju MSP-ima i preduzetništvu od 2015. do 2020, kao i da je cilj da se do 2020. otvori više od 100.000 novih radnih mesta.

– Možda to nekome izgleda previše optimistički, ali očekujemo da suzbijemo sivu ekonomiju i taj rezultat je vrlo ostvarljiv – naglasio je Knežević. Ministar privrede je kazao da su u okviru Godine preduzetništva u 2016. organizovane besplatne obuke za privrednike, koje je prošlo više od 11.000 polaznika. To dokazuje, kako kaže, da je država uspela da ih ohrabri da se osmele i uzmu sudbinu u svoje ruke i upuste se u biznis.

On je podsetio na to da se od oko 16 milijardi dinara iz budžeta podrške preduzetništvu u 2016. godini, oko 4,4 milijarde dinara daje bespovratno.

– Do sada je odobreno 9,5 milijardi dinara, ali imamo još zahteva i do kraja godine ćemo uspeti da realizujemo sav novac – kazao je Knežević.

On je naveo da u Srbiji ima oko 350.000 malih i srednjih preduzeća s oko 850.000 radnih mesta. Knežević je rekao da je cilj da u Srbiji sektor MSP-a učestvuje u BDP-u, kao što je to slučaj u Švajcarskoj, s više od 30 odsto.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak