U pokisloj žetvi pšenice rod dobar, a kvalitet varira

U pokisloj žetvi pšenice rod dobar, a kvalitet varira

Zbog kiše koja pada danima još nije završena žetva žitarica koja je počela pre mesec dana i do sada je požnjeveno tek oko 80 odsto površina, rečeno je u Udruženju „Žita Srbije”.

– Zbog obilne kiše i prekidanja žetve više puta, znatno je smanjen kvalitet naših žitarica – rekao je Tanjugu direktor „Žita Srbije” Vukosav Saković.

On je naveo da je, na sreću, 40 odsto žetve završeno pre padavina i da se može govoriti o tome da će bar 40 odsto pšenice biti dobrog kvaliteta, kao i da će procenat stočne pšenice biti znatno povećan.

– Žetva je počela veoma rano: 9. juna kombajni su već bili na njivama i danas, mesec kasnije, stigli smo svega do 80 odsto požnjevenih površina. Žetvu smo počeli s odličnim rezultatima i kada su prinosi u pitanju, a posebno kada je reč o kvalitetu – rekao je Saković.

Biće soje, kukuruza…

Kada je reč o prolećnim usevima, Saković kaže da je vegetacija nešto brža nego uobičajeno za naše podneblje i da oni za sada izgledaju odlično, kako suncokret, tako i soja i kukuruz.

– Ukoliko vremenske prilike budu nešto bolje, odnosno ako padavine ne budu svakodnevne, možemo očekivati rekordan rod tih useva, ali ne samo rekordan već i rod koji bi došao deset do 15 dana ranije nego što je to uobičajeno – naveo je on.

Istakao je da je poznato da je Srbija jedan od većih izvoznika kukuruza u svetu i da je veoma važno da rod kukuruza bude dobar, a posebno zato što su setvene površine pod kukuruzom smanjene u korist, pre svega, pšenice i uljane repice, a delimično i suncokreta.

– Tako bismo bismo sačuvali tržišta koja smo godinama osvajali – dodao je Saković.

Kako je kazao, kiša je uticala na hektolitar koji je u padu i ispod dugogodišnjeg proseka za našu zemlju.

– Sledeći problem se odnosi na proklijala zrna. Tamo gde je pšenica polegla zbog oluje i nevremena, grada i slično, žito je uglavnom proklijalo, a posebno u oblastima gde su padavine bile izuzetno obilne. Poznato je da proklijala zrna ne mogu da se koriste u ljudskoj ishrani, kao i da se ta pšenica može koristiti samo za proizvodnju stočne hrane – objasnio je Saković.

Kada je reč o prinosima, istakao je da je tu situacija mnoga bolja i da su oni ove godine blizu rekordnih.

Ministarstvo da proveri otkup žita

– Ministarstvo poljoprivrede treba pod hitno da proveri otkup žita od poljoprivrednih proizvođača u Srbiji i da nadležni iz Ministarstva obiđu i poljoprivredne proizvođače i otkupljivače da bi zaustavili nakupce da pljačkaju poljoprivrednike – izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

On je rekao da nakupci imaju dve cene – jednu za navodno proklijalo žito, koja iznosi od 10 do 12,5 dinara kilogram, s tendencijom pada na osam-devet, i drugu cenu za kvalitetno žito, od 17 dinara, a prošle godine je to bilo 18 dinara.

– Resorno ministarstvo treba da proveri da li je stvarno žito u takvom stanju kako nakupci govore poljoprivrednim proizvođačima. Oni navodno proklijalo žito prerađuju u stočnu hranu, a ja mislim da to nije slučaj – kazao je Palma.

Po njegovim rečima, u Vojvodini se očekuje prosečan prinos od oko šest tona po hektaru, pošto su se do sada kretali od pet do 8,4 tone, a u centralnoj Srbiji između četiri i šest tona.

– Očekuje se ukupan prosek za Srbiju oko pet tona po hektaru, i to bi nam dalo oko 3,3 miliona tona pšenice. Srbiji je od toga potrebno 1,5 milion tona, a sve ostalo je namenjeno izvozu. Samo treba s takvim kvalitetom i veoma velikom ponudom u svetu pronaći kupce – naveo je Saković.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *