U Srbiji žene i dalje diskriminisane

U Srbiji žene i dalje diskriminisane

Bez obzira na pomake, na dobar zakonodavni okvir i formalnu jednakost, žene su u Srbiji i dalje izložene diskriminaciji pri zapošljavanju, na radnom mestu, kao i rodno zasnovanom nasilju.

Bez obzira na pomake, na dobar zakonodavni okvir i formalnu jednakost, žene su u Srbiji i dalje izložene diskriminaciji pri zapošljavanju, na radnom mestu, kao i rodno zasnovanom nasilju, ocenjeno je na današnjoj konferencija „Dijalog o napretku“.

Konferenciju je organizovala Ženska platforma za razvoj Srbije da bi se donosiocima odluka odredili prioriteti za 2017. i 2018. godinu, za koje se smatra da bi pozitivno uticali na kvalitet svakodnevnog života žena i muškaraca u Srbiji.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da je prošlodišnji podaci pokazuju da je 22 odsto, odnosno jedna petina žena u Srbiji diskriminisana zbog svog pola.
„Iskustva razvijenijih zemalja pokazuju da su razvijene one zemlje u kojima žene učestvju u svim segmentima društva i na nivoima gde se donose odluke, a to nije još uvek slučaj u našem društvu. Bez obzira na pomake, na dobar zakonodavni okvir i formalnu jednakost, žene se još ne nalaze na mestima gde se odlučuje o svim segmentima našeg društva“, kazala je Janković.
Ona je rekla da se „stvari“ odvijaju sporije nego što bi trebalo, ali da idu napred i da je za ostvarivanje napretka potrebo koordinisano delovanje svih aktera u društvu.
„Moramo biti više medjusobno povezane bez obzira na različitosti, bez toga neće biti napretka i ženama neće biti pružena šana da iskoriste sve svoje potencijale“, kazala je Brankica Janković.
Branka Drašković iz Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije rekla je da u Srbiji rodna ravnopravnost nije samo retoričko i žensko pitanje, i da nije formalnost, već preduslov društvenog, ekonomskog i socijalnog razvoja društva i države.
„Uprkos tome što su obrazovane i što imaju znanja, kapacitet, potrebe i interese, žene ne učestvuju ravnopravno s muškarcima u kreiranju ekonomske i razvojne politike. Zbog svoje reproduktivne uloge one su češće od muškaraca diskriminisane na tržištu rada i na radnom mestu“, kazala je ona.
Drašković je navela da su žene i devojčice češće od muškaraca i dečaka „pogodjene raznim oblicima rodno zasnovanog nasilja“.
Ona je dodala da zbog tih pojava celo društvo trpi i da zbog toga raste nezaposlenost, siromaštvo i nasilje, kao i da se smanjuje mogućnost za brži ekonomski razvoj.
Branka Drašković je ukazala da učešće žena mora biti ravnopravno i da je svaki drugi odnos žena i muškaraca osim 50/50 je nejednakost.
Prema njenim rečima, najveći jaz je u domenu rada i novca.
Ona je kazala da je Srbija jedina zemlja van EU koja ima indeks rodne ravnopravnosti.
Dodala je i da se rodna ravnopravnost se ne tiče samo jednog zakona, strategije ili jedne oblasti života.
Branka Drašković je kazala da prioritet mora biti prevencija i prijava rodno zasnovanog nasilja nad ženama i „nulta tolerancija na nasilje“.
„Cilj je da Srbija bude društvo jednakih šansi u kome žene neće trpeti nasilje“, navela je ona.
Na konferenciji „Dijalog o napretku“ učestvovale su i predstavnica Ženske parlamentarne mreže Stefana Miladinović i Marijana Pajvančić iz „Ženske platforme za razvoj Srbije“.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *