Uprava za zdravlje poziva poslodavce na primenu propisanih mera

Uprava za zdravlje poziva poslodavce na primenu propisanih mera

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula apelovala je na poslodavce da u najtoplijem delu dana ne izlažu radnike direktno suncu i da primenjuju preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu.

– Ministarstvo za rad apeluje na poslodavce da u u najtoplijem delu dana od 10 do 16 časova, kada je temperatura iznad 36 stepeni, ne izlažu radnike direktnom sunčevom zračenju – izjavila je Furtula agenciji Beta.

Ona je naglasila da je potrebno da poslodavci zaposlenima obezbede dovoljne količine vode i bezalkoholnih pića i da se zaposleni smenjuju na poslovima.

– Trebalo bi da se organizuju tako da se najveći deo posla obavlja u hladnijem delu dana, a da se za topliji period ostave lakše poslovi – ocenila je ona.

Prema njenim rečima, zbog vrućina najviše su ugroženi radnici u građevinarstvu i poljoprivredi, odnosno radnici koji rade na otvorenom, kao što su putari i berači u poljoprivredi.

– Oni su direktno izloženi sunčevim zračenjima i apelujemo na poslodavce da ih zaštite što je više moguće da primenjuju preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu – rekla je ona.

Navela je da Inspektorat za rad od juna, kada je počela sezona građevinskih radova, dostavlja smernice poslodavcima kod kojih vrše nadzor, kako bi mogli da primene potrebne mere.

Podsetila je da je Vlada Srbije pre nekoliko godina donela preporuku na osnovu je koje je Ministarstvo za rad donelo smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama.

U toj preporuci poslodavcima se preporučuje da organizuju rad na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura iznad 36 stepeni.

Ukoliko ne obezbedi zaposlenom rad na radnom mestu i u radnoj okolini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu, Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu je propisana novčana kazna za poslodavca sa svojstvom pravnog lica od 800.000 do 1.000.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu od 40.000 do 50.000 dinara, dok je za za preduzetnika propisana novčana kazna od 400.000 do 500.000 dinara.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak