Đuričin očekuje da će biti poboljšan kreditni rejting

Đuričin očekuje da će biti poboljšan kreditni rejting

Ekonomista Dragan Đuričin ocenio je danas da je uspešna prva revizija aranžmana s MMF-om znak investitorima da mogu imati poverenja u državne hartije od vrednosti i akcije domaćih kompanija i izrazio očekivanje da će kreditni rejting Srbije uskoro biti poboljšan, što će našoj zemlji omogućiti da se zadužuje po povoljnijim uslovima na inostranom tržištu.

„Očekujem da će se posle ovog aranžamna sa MMF-om, koji predstavlja sidro kredibiliteta za finansijske investitore da će se naš kredit rejting poboljšati i da će samim tim to biti direktan signal za kupce državnih obveznica i indirektan signal za kupce koorporativnih papira, odnosno akcija preduzeća“, rekao je Đuričin za B92.

Đuričin je, međutim, upozorio da, s druge strane, imamo makroekonomsku stabilnost cena i kursa u širem smislu, koja nije održiva jer je nezaposlenost visoka.

„Prva revizija MMF pokazuje da je visoka saglasnost između onoga što piše na papiru i što se dešava na terenu iz ugla MMF“, rekao je Đuričin za B92 i ukazao da bismo nastavili da funkcionišemo moramo da se zadužujemo.

Đuričin je naglasio da je najbolja vest za nas u ovom trenutku ta da je budžetski defiit dva odsto BDP, što se „nije desilo u poslednjih 25 godina u Srbiji“.

“Ovo je samo dobra osnova za nastavak radikalnih reformi. Teškoće su u tome što je država impotentna. Naplata PDV, carina, poreza na profit…nije takva da bi nam davala sigurnost”, smatra ugledni ekonomista, koji je upozorio da je država drastično smanjila investicije i da nema mnogo stvari koje su stabilne, zbog čega moramo biti jako obazrivi i voditi računa o svakoj situaciji.

Na opasku da u Fiskalnom savetu ne sede optimisti, Đuričin je rekao da njihov zadatak i jeste da budu odgovorni.

“Razumem Fisklani savet i njihov zadatak, jeste da budu savest da vlada ne ode u neke preduzetničke izlete i naruše ravnotežu”, kazao je Đuričin.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak