Usvojen Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu

Usvojen Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Vlada na današnjoj sednici usvojila Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 997,4 milijarde dinara, a rashodi 1.119 milijardi.

U saopštenju se navodi da je planirani fiskalni deficit na nivou Republike za narednu godinu 121,8 milijardi dinara.

Planirani fiskalni deficit za 2015. godinu iznosio je 191,3 milijardi dinara, a do kraja ove godine prema poslednjim projekcijama iznosiće približno 100 milijardi dinara uključujući stare dugove za gas, vojne penzije i subvencije u poljoprivredi.

Ovaj budžet, kao i prethodni za 2015. godinu, dobio je podršku Međunarodnog monetarnog fonda i predstavlja ključni deo Programa koji istovremeno rešava problem deficita ali i strukturne probleme koji taj deficit uzrokuju.

Budžet za narednu godinu je napravljen na osnovu prognoze da će u 2016. godini rast BDP-a iznositi 1,75 odsto, a inflacija 2,8 odsto.

Prihodi budžeta od naplate poreza, kako je predviđeno, iznosiće 829,5 milijardi dinara, od čega je naplata PDV-a 427 milijardi.

Uštede u budžetu za narednu godinu planirane su na svim elementima rashoda.

Vlada Srbije prethodno je usvojila i Fiskalnu strategiju za 2016. godinu sa projekcijama za 2017. i 2018. koja prethodi izradi Nacrta zakona o budžetu za 2016. godinu koji će, kako je planirano, biti pred poslanicima tokom ovog meseca.

Osnovni ciljevi u narednom srednjoročnom periodu fokusirani su na nastavak sprovođenja mera fiskalne konsolidacije, održavanje makroekonomske stabilnosti uz zaustavljanje daljeg rasta duga i uspostavljanje trenda njegovog smanjenja što je u skladu sa dogovorenim aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Fokus je i na jačanju stabilnosti i otpornosti finansijskog sektora, otklanjanju prepreka privrednom rastu i podizanju konkurentnosti sprovođenjem sveobuhvatnih strukturnih reformi, nastavku reformi javnih preduzeća, kao i podizanju efikasnosti javnog sektora.

Vlada Srbije će nastaviti da vodi odgovornu fiskalnu i ekonomsku politiku usmerenu na kreiranje stabilnog i predvidivog poslovnog ambijenta.

Izvor: 02.12.2015.Poslovno Jutro

Podelite ovaj članak