Usvojena Uredba o podsticajima u odgajivačkom programu

Usvojena Uredba o podsticajima u odgajivačkom programu

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa u ovoj godini.

Ovim aktom se utvrđuje obim i vrsta mera kod velikih i sitnih preživara, kopitara, u svinjarstvu, živinarstvu, pčelarstvu i akvakulturi, obim sredstava za njeno sprvođenje, kao i način raspodele sredstava. Inače, novac je obezbeđen u budžetu Srbije za ovu godinu.

Prema ovom aktu za mere za sprovođenje odgajivačkog programa kod velikih kopitara izdvojeno je 95.007.060 dinara, za svinjarstvo 9.520.200, sitnih preživara 24.009.264 dinara. Za podsticaj kopitara izdvojeno je 3.324.996 dinara,  u živinarstvu 648.000, pčelarstvu 3.939.840 i akvakulturi 3.550.500 dinara.

Pravo na podnošenje zahteva za korišćenje podsticaja ima glavna odgajivačka organizacija, koja ima sedište na teritoriji Srbije. Podnosilac zahteva jednim zahtevom može ostvariti pravo na korišćenje više podsticaja ukoliko ima različitu vrstu životinja. Zahtevi se podnose Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Beograd, Nemanjina 22-26., a rok je do 27. aprila. 

Cilj mera za sprovođenje odgajivačkog programa je unapređenje genetskog potencijala u stočarstvu, kako bi se obezbedili uslovi za poboljšanje kvaliteta, kao i ukupne proizvodnje mesa, mleka, jaja, vune, meda i drugih pčelinjih proizvoda. Na taj način domaće tržište bi bilo zadovoljeno u pogledu kvaliteta i zdravstvene bezbednosti proizvoda animalnog porekla, a tržišni viškovi bi se plasirali na strana tržišta.   

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak