Utaja poreza na svakom trećem ćošku

Utaja poreza na svakom trećem ćošku

Inspektori terenske kontrole Poreske uprave Srbije bili su u prvih  šest meseci ove godine baš vredni: obavili su 9.357 kontrola, a nepravilnosti su utvrđene u 2.724 slučaja, odnosno kod gotovo svakog trećeg kontrolisanog, ili 29,11 odsto. Spisak još nije konačan jer je kod 700 obveznika kontrola u toku.

Za prvo pola godine inspektori su kontrolisali naplate javnih prihoda, evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa i radili na otkrivanju neregistrovanih delatnosti, odnosno radnji i radionica koje rade na crno a tako zapošljavaju i radnike.

Kontrola obračuna poreza u preduzećima donela je za sada u državnu kasu sumu od 8.544.706.473 dinara. Reč je o novootkrivenim prihodima, koje je obveznici trebalo da obračunaju i plate ali to nisu učinili. Kod 6.598 obveznika poreski inspektori su proveravali obračun i uplatu javnih prihoda. Završeno je 6.198 kontrola, a nepravilnosti su konstatovane u 2.255 slučajeva, ili kod 34,44 odsto proveravanih. Protiv prekršilaca su podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka. Verovatno će prekšaja, pa i uplata, biti i više jer 409 kontorla još nije okončano.

8,5 milijardi dinara inspektori otkrili neuplaćenih javnih prihoda

Rad na crno se sve manje isplati jer poreznici sve češće kontrolišu lica koja obavljaju neprijavljene delatosti. Poreznici su otkrili 85 poslova koji se obavljaju neprijvaljeno, a u toku je kontrola kod još 33 lica za koja se sumnja da rade u nedozvoljenoj zoni. Tamo gde su provere završne,  utvrđeno je da su u nelegalnoj zoni prekršioci državu oštetili za 21.392.021 dinar.

Zaobilaženje evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa nikada ne izlazi iz mode, baš kao i zapošljavanje neprijavljenih radnika. Inspektori su tokom prvih šest meseci ove godine posetili 3.168 obveznika koji su bili obavezni da izdaju fiskalne račune. Kod čak 1.125 kontrolisanih utvrđene su nepravilnosti te podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka. Mera privremene zabrane rada izrečena je u 1.078 objekata, ili kod 33,03 odsto kontrolisanih. Vojvodina odavno važi za područje gde su poreski obveznici najsavesniji. U pokrajini je konstatovan 281 prekršilac, a nepravilnosti su se u većini slučajeva odnosile na izbegavanje izdavanja fiskalnih računa, što je bila obaveza kontrolisanih.

Fiskalne račune najviše izbegavaju da izdaju na benzinskim stanicama. Prilikom kontrole 135 benzinskih stanica, poreznici su utvrdili nepravilnosti kod njih 60, što je u procentima gotovo polovina, ili 44,44 odsto. Mera zabrane rada izrečena je za 50 pumpi.

Na akcizama zaradili krivične prijave

Poreska policija je tokom prvih šest meseci ove godine podnela 782 krivične prijave, a 22 dopunila. Prijavljeno je 1.070 lica, i to sa sumnjom da su izršila 852 poreskih krivičnih dela. Istovrmeno, 45 lica je po prijavi poreznika lišeno slobode. Iznos preza koji su izbegli da plate je 5.628. 289.711 dinara.

Poreska policija je posebnu pažnju u pomenutom periodu obratila na akciznu robu. Švercerima su najzanimljivije cigarete i duvan. Prilikom kontrola je oduzeto 19,4 tona duvana u listu i 5,6 tona rezanog. Tu je još i više od milion paklica cigareta i 1.548 litara nafte. Za akcizne proizvode podneta je 241 krivična prijava, i to za nedozvoljeni promet, skladištenje, krijumčarenje te nedozvoljenu trgovinu.

Tokom kontrole policije oduzeti su i razni odevni predmeti, vredni 5,2 miliona dinara, koji nisu imali propisima predviđenu prateću dokumentaciju. Očigledno, prekršioci prate modu, ali i poreznici.

Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak