Uvoz mleka uništava domaće stočare

Uvoz mleka uništava domaće stočare

Uvoz jeftinjeg mleka iz Evropske unije, već je počeo da uzima danak. Neke velike domaće mlekare, poput Somboleda i Imleka, počele su da otkazuju otkup mleka, naročito malim farmerima. Tako je stočar iz Ovče Roman Toader bio primoran da proda deset muznih krava, iako je imao dogovoren otkup sirovog mleka, jer je Imlek prestao da od njega otkupljuje mleko.

Toader se podjednako bavi ratarstvom i stočarstvom. Na 25 hektara uzgaja kukuruz, pšenicu i lucerku. Celokupnu proizvodnju upotrebljava kao hranu za muzna grla.

Na žalost, morao je da proda 10 krava, koje su mu dnevno davale 500 litara mleka, pošto je Imlek, sa kojim je imao ugovoren otkup, prestao da uzima mleko.

„Nisu hteli mleko jer su imali viška mleka pošto su ga uvezli. To je najgore u poljoprivredi što nemate siguran plasman“, rekao je Toader za RTV.

On sada prodaje mleko maloj privatnoj mlekari i zadovoljan je jer mu je otkup siguran, a cena koju dobija za svoj proizvod je 42 dinara po litri.

„Isplativost je strednja, ali ako je jeftina hrana onda se moze i zaraditi“, rekao je Toader.

I ove godine je Ministarstvo poljoprivrede zdržalo premiju za mleko, iako je bilo najava da će je ukinuti, tako da stočari mogu da očekuju i dalje sedam dinara po litri, a država daje u vidu podsticaja 20.000 dinara za kvalitetne priplodne mlečne krave.

Po prvi put je obezbeđen novac i za tovne krave, s tim da podsticaji mogu da se koriste ili za priplodne, ili za tovne krave.

Izvor: RTV

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *