Vanredna kontrola kod 257 poslodavaca

Vanredna kontrola kod 257 poslodavaca

Inspekcija rada pokrenula je 11. aprila vanrednu kontrolu kod 257 poslodavaca koju zapošljavaju 24. 358 zaposlenih, a kod 34 poslodavca za 2.568 zaposlenih otkriveno je da zarade nisu uplaćenje.

Inspekcija rada pokrenula je 11. aprila vanrednu kontrolu kod 257 poslodavaca koju zapošljavaju 24. 358 zaposlenih, a kod 34 poslodavca za 2.568 zaposlenih otkriveno je da zarade nisu uplaćenje, izjavio je 13. Aprila 2017. godine ministar za rad Aleksandar Vulin.

Navodeći da je proveravano da li su uplaćivani doprinosi i da li se isplaćuju zarade, on je naveo da je kod još 15 poslodavaca za 704 zaposlena ustanovljeno da se zarade ne isplaćuju do punog iznosa.

“Nagori primer je poslodavac iz Zrenjanina koji od decembra 2014. do februara ove godine, bar ne legalno, nije isplatio nijednu zaradu“, rekao je Vulin.

Kako je istakao, pored toga još 30 poslodavaca za 3.308 zaposlenih nije uplaćivalo doprinose čime je oštećena i država, ali i radnici.

“Najgori primer je poslodavac iz Šapca koji doprinose nije isplaćivao od decembra 2012. do februara 2017. godine“, rekao je Vulin.

On je dodao da je Inspekcija rada protiv svih nadležnih podnela odgovarajuće prijave, kao i da je obaveštena Poreska uprava kako bi videla šta se dešavalo sa doprinosima i ko je zapravo odgovoran za sve što se desilo.

 

Vulin: Odgovarajuća naknada za rad na praznike
Ministar Aleksandar Vulin upozorio je sve poslodavce da, ako rade za praznike, isplate odgovarajuću nadoknadu radnicima u skladu sa zakonom.

Podsećajući da su pred nama vasrkršnji i prvomajski praznici, Vulin je najavio da će Inspekcija rada, nakon praznika, proveriti sve poslodavce, koji su radili za praznike, da li su isplatili radnicima ono što im se po zakonu duguje.

„Proveravali smo koliko je poslodavaca isplatilo zarade za rad za vreme Dana državnosti – Sretenja i moram da kažem da 18 odsto od kontrolisanih poslodavaca, što je oko 47 poslodavaca, nije isplatilo odgovarajuću zaradu za rad u vreme praznika za nekih 1.268 zaposlenih“, rekao je Vulin.

On je ocenio i da će nam samo bezuslovno poštovanje zakona – uplata doprinosa, isplata zarada, garantovati da smo uspešno društvo, dobra ekonomija, da ćemo moći da finansiramo penzije i sva prava koja su našim ljudima neophodna, da ćemo moći da obnavljamo socijalnu zaštitu, da uložimo u bolnice, puteve i škole.

„Nadam se da će, kako vreme prolazi, broj poslodavaca koji ne uplaćuje radnicima plate i doprinose biti sve manje i da će biti na nivou statistike greške, ali budite sigurni država neće opraštati i država će uporno i tvrdoglavo proveravati“, rekao je Vulin.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *