Veća podrška malim i srednjim firmama u 2016.

Veća podrška malim i srednjim firmama u 2016.

BEOGRAD – Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović izjavila je danas da mala i srednja preduzeća u ovoj godini mogu da očekuju još veću podršku države. Sada je podrška usmerena ravnomerno na sve, a od 2017. će biti definisana četiri prioritetna sektora privrede za koje će biti predviđene posebne mere podrške, najavila je ona.

Obradović Jovanović je, na četvrtom po redu izboru za EY preduzetnika godine, kao primer podrške navela liniju APEX kredita vrednih 300 miliona evra. Prema njenim rečima, takve i slične mere će biti nastavljene, a trend je da se radi na dugoročnijim programima, kako bi, na primer, kredit bili jeftiniji, na duži rok i uz manje kolaterala.

Obradović Jovanović je, uz ocenu da javnost pre svega zanimaju direktni podsticaji, podsetila da je država podržala MSP sektor i bespovratnim sredstvima za nabavku opreme. Prema njenim rečima, ti sektori će biti odabrani uz sugestije i učešće privrednika, jer su oni ti koji posluju, i privrednika koji posluju u tim oblastima.

Ona je navela da je cilj resornog ministarstva da ove godine, koja je proglašena „Godinom preduzetništva“, afirmiše preduzetništvo na zdravim osnovama koje može da donese boljitak Srbiji. Obradović Jovanović je navela da je iz ugla ministarstva domaći i strani investitor jednako važan, jer svaki od njih donosi nov kapital, radna mesta i mogućnost za malu privredu da se uključi u tokove posla.

Ona je dodala da se slaže da nijedna zemlja ne sme da bazira razvoj na stranim kompanijama, a da zanemari razvoj malih i srednjih, koje nemaju pojedinačno takav uticaj zajedno.

Obradović Jovanović je rekla da će u fokusu, između ostalog biti i popisivanje administrativnih procedura i pohvalila uvođenje elektornskežih poreskih prijava, ali i navela da je to više izuzetak nego pravilo u celom aparatu.

„Mogućnosti e-governmenta moraju da se iskoriste“, naglasila je ona i dodala da je takođe važna i borba protiv sive ekonomije.

Izvor: Tanjug,

Podelite ovaj članak