Veća zainteresovanost za preduzetništvo nego lane

Veća zainteresovanost za preduzetništvo nego lane

Građani Srbije su šest puta više zainteresovani za pokretanje sopstvenog posla u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su rezultati Razvojne agencije Srbije (RAS), na osnovu nedavno zatvorenih programa za podršku privredi u okviru kampanje „Kreiraj život“.

Za bespovratna sredstva RAS, kajko je navedeno u saopštenju, za započinjanje sopstvenog biznisa, konkurisalo je više od 1.200 potencijalnih preduzetnika, dok je prošle godine zabeleženo svega 198 prijava.

„To govori o podizanju svesti ljudi o preduzetništvu, o njihovom shvatanju benefita privatnog posla, o poverenju u državne institucije, kao i o poverenju u opredeljenje države da se fokusirano i strateški bavi razvojem preduzetništva i privrede u celini“, rekla je izvršna direktorka RAS-a Tamara Jurenić.

U saopštenju se podseća da su uslovima koknkurisanja, kroz program „Start up“ ove godine, osim IT, kreativne i inovativne delatnosti, bile obuhvaćene i usluge, osim ugostiteljstva i trgovine, kao i da je procenat sufinansiranja za proizvodne i prerađivačke delatnosti veći za 20 odsto i iznosi 70 procenata. 

Dodaje se da osim bespovratnih sredstava, program obuhvata i realizaciju obuka, izradu biznis plana i mentorsko praćenje u saradnji sa 16 regionalnih razvojnih agencija širom Srbije, kao i da je ukupna vrednost osam programa podrške, koje je početkom marta raspisala RAS pod sloganom „Kreiraj život“ oko milijardu dinara. 

Veliki broj prijava, kako je naveo RAS, stigao je i za programe unapređenja konkurentnosti, inovacija, nastupa na stranim tržištima, a prvi ugovori će biti potpisani već u drugoj polovini juna.

Do utroška sredstava ostali su otvoreni programi podrške unapređenju ekonomskog razvoja i promociji izvoza, kao i određene komponente u okviru programa konkurentnosti i podrške izvoznicima.

U toku prošle godine, RAS podseća da je kroz programe podrške namenjene sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, podržao više od 1.100 projekata sa oko 900 miliona dinara.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *