Vlada donela odluku o otkupu tovnih svinja

Vlada donela odluku o otkupu tovnih svinja

Vlada Republike Srbije dala je na sednici saglasnost Republičkoj direkciji za robne rezerve da od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava kupi do 10.000 tovnih svinja po ceni od 170 dinara za prvu klasu, 150 dinara za drugu klasu i 140 dinara po kilogramu za treću klasu.

Vlada je dala i saglasnost da ta direkcija izvrši naturalnu razmenu 15.000 tona merkantilnog kukuruza za tovne svinje, i to 11 kilograma kukuruza za prvu klasu, 10 kilograma za drugu klasu i devet kilograma kukuruza za kilogram tovnih svinja za treću klasu.
Ove mere Vlada je donela kako bi rešila tešku ekonomsku situaciju u kojoj su se našli primarni proizvođači tovnih svinja.

Kako saznaje „AgroServis”, iduće nedelje se nastavljaju razgovori u Vladi Republike Srbije o pronalaženju modela za otkup mleka od malih proizvođača, kojima je otkazan prijem od skoro 200.000 litara mleka dnevno.

Predsednik Unije poljoprivrednika Zlatan Đurić je za „AgroServis” rekao da je Vlada uradila sve što je dogovoreno sa predstavnicima udruženja, ali da je to polovina posla u odnosu na dostavljene zahteve, pa se očekuje nastavak razgovora o situaciji u mlečnom sektoru, kao i o nekim pravilnicima i zakonskim aktima. Kako saznajemo, ovi razgovori biće nastavljeni iduće nedelje i upravo pomenute teme biće u centru pažnje. S obzirom da je broj evidentiranih tovljenika za isporuku veći nego što obuhvataju predložene mere, sve više se čuje zahtev da se u otkup trebaju uključiti klanice, koje Državnim robnim rezervama duguju 30.000 tovljenika i 1.000 junadi, što predstavlja veći iznos od onoga koji će država uložiti za otkup 10.000 tovljenika.

Izvor: Agroservis

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *