Vlaga oborila cenu pšenice

Vlaga oborila cenu pšenice

Kišna godina uništila rod i kvalitet najmasovnije žitarice, pogotovo ozime. Stručnjaci: Ko može, neka proda kada vrednost na tržištu bude najviša.

KIŠA je ove godine uništila poprilično rod pšenice, pa osim smanjenog prinosa, kvalitet i nije za pohvalu. Niski hektolitri i proklijalo zrno i te kako će se odraziti na njenu cenu, smatraju stručnjaci. S druge strane, prolećni usevi za sada stoje dobro, pa, ukoliko nešto ne ugrozi kukuruz, soju i suncokret, očekuje se rekordna godina.

– Generalno gledano pšenica je berzanska roba i cena se formira na tržištu, uz to, niko nikog ne može da natera da proda ili kupi – objašnjava Vukosav Saković, predsednik fonda „Žito Srbije“. – Ne treba žuriti sa prodajom. Ko ima proklijalu pšenicu neka sačeka da se formira neka cena, a ona će sigurno biti niža. Kada je reč o izvozu pšenice, maksimalan broj proklijalih zrna je 0,5 odsto za ljudsku ishranu, a maksimalan za stočnu hranu je do četiri odsto. Deo kompanija ne prima iznad četiri odsto, a neke koje uzimaju do 10 odsto proklijalog zrna, za pet odsto umanjuju dodatno cenu.

Kako objašnjava Saković, sve što je iznad četiri odsto ide za stočnu hranu:

– Postoji ozbiljan problem kada je u pitanju kvalitet pšenice, koji je prouzrokovan kišama, jer su niski hektolitri, a zrno je proklijalo. Ono što nije neki kvalitet imaće i nižu cenu, a sve što je odličnog kvaliteta biće izuzetno traženo u narednom perodu, i gotovo je sigurno da će imati vrednost iznad proseka. A proklijala pšenica, iznad četiri odsto, može da ide u stočnu hranu, i to po ceni po kojoj se dogovore kupac i prodavac.

Država plaća 18 dinara

Republička direkcija za robne rezerve počinje otkup 28.144 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda od kupaca koji imaju zaključen ugovor sa Direkcijom o skladištenju i čuvanju. Kako se navodi u saopštenju Direkcije, merkantilna pšenica će se otkupljivati po ceni od 18 dinara po kilogramu, sa PDV.

Kod prolećnih useva, govori naš sagovornik, padavine za sada odgovaraju, ali se i on nada da će oslabiti, kako ne bi nanele štetu. Kukuruz, soja i suncokret su zasad u izvanrednom stanju.

– I pšenica je izuzetno dobro izgledala, ali se onda sve pokvarilo – objašnjava Saković. – U proizvodnji pod vedrim nebom, dok se roba ne smesti u silose, ništa nije gotovo.

Nedavno je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković upozorio da Ministarstvo poljoprivrede pod hitno treba da proveri otkup žita od ratara u Srbiji, kako bi zaustavili nakupce da „pljačkaju“ poljoprivrednike. Kako je kazao, oni imaju dve cene, jednu za proklijalo žito, a drugu za kvalitetno zrno.

– Oni navodno proklijalo žito prerađuju u stočnu hranu, ali mislim da to ne rade, već ga mešaju sa kvalitetnim zrnom i od toga prave brašno – nagovestio je Marković. – Na taj način oštećuju poljoprivrednike, ali i krajnje kupce.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *