Voćarima 77 miliona dinara za protivgradne mreže

Voćarima 77 miliona dinara za protivgradne mreže

U Pokrajinskoj vladi su potpisani prvi ovogodišnji ugovori o dodeli bespovratnih sredstava iz budžeta AP Vojvodine usmerenih na unapređenje voćarske proizvodnje. Radi se o 28 ugovora, namenjenih podizanju protivgradnih mreža na novih 70 hektara voćnjaka.

Ukupna vrednost investicija, na osnovu tih 28 ugovora, iznosi oko 77 miliona dinara, od toga su 46,5 miliona dinara bespovratna sredstva iz pokrajinskog budžeta. U proseku, učešće Pokrajine u tim investicijama je oko 60 odsto. Od 28 ugovora, četiri su potpisana sa ženama – nosiocima registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i devet s poljoprivrednim proizvođačima mlađim od 40 godina.

Obraćajući se poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na ta bespovratna sredstva, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević je rekao da je nova Pokrajinska vlada u 2017. godini povećala podsticaje poljoprivrednicima u Vojvodini i da je od početka marta raspisano čak 16 konkursa.
On je dodao da je, osim povećanja finansijskog iznosa, učinjen još jedan bitan iskorak u radu Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kao signal podrške poljoprivrednicima u Vojvodini, posebno mladima i ženama na selu.

– Povećali smo nivo povrata novca poljoprivrednicima. Ako je prošle godine on iznosio 50 odsto, ove godine ide i do 70 odsto – naglasio je Vuk Radojević. – Za sve nosioce registrovanih poljoprivrednih gazdinstava povrat je do 60 odsto, s tim što smo od ove godine konkretno dali dodatnu podršku poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, ženama – nosiocima poljoprivrednih gazdinstava i poljoprivrednicima s područja s otežanim uslovima rada u poljoprivredi, koji mogu da ostvare povrat i do 70 odsto.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je u 2017. godini dvadesetak odsto povećao iznos za izgradnju sistema protivgradnih mreža. Za razliku od prošle godine, kada je za tu namenu bilo opredeljeno 270 miliona dinara, ove godine je planirano 320 miliona. Juče je potpisano prvih 28 ugovora, od toga 27 s fizičkim licima i jedan s privrednim društvom – nosiocem registrovanog poljoprivrednog gazdinstva.

Nikad veći budžet za poljoprivredu

– Ove godine imamo sa čime da izađemo pred poljoprivrednike u Vojvodini: budžet za poljoprivredu nikada nije bio veći, pogotovu onaj deo koji se odnosi na direktna bespovratna finansijska sredstva namenjena poljoprivrednicima. Imamo blizu 70 odsto više para nego lane za dodelu poljoprivrednicima bespovratno – rekao je Radojević.

 

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak