Vodeći evropski proizvođač šećera pojačava „Sunoko“ – „MK Group“ ulazi u strateško partnerstvo sa austrijskom „Agranom“

Vodeći evropski proizvođač šećera pojačava „Sunoko“ – „MK Group“ ulazi u strateško partnerstvo sa austrijskom „Agranom“

Kompanija „MK Group“ potpisala je u sredu, 29. juna, predugovor o strateškom partnerstvu sa koncernom za proizvodnju šećera, skroba i voća „Agranom AG“ iz Austrije. Kompanija „Agrana“ je regionalni lider u proizvodnji šećera, a deo je najvećeg proizvođača šećera u Evropi, nemačkog „Suedzuckera AG“.

Kako se navodi u saopštenju „MK Grupe“, naredne 2017. godine u Evropskoj uniji će biti sprovedene radikalne mere reforme u industriji šećera – ukidanje kvota. Ovo će voditi do značajnih promena i samo najproduktivniji evropski proizvođači će imati perspektivu. Zbog toga kompanija „Sunoko“, članica „MK Group“, svoju budućnost vidi sa najvećim proizvođačem u Evropi.

– Od ovog partnerstva koristi će imati proizvođači šećerne repe u Srbiji, jer će dobiti najnovije znanje koje će im omogućiti podizanje prinosa, održivost i izvesnu budućnost. Osim toga, „Sunoko“ će u srpskim fabrikama šećera povećati proizvodnju i izvoz – ističu iz „MK Grupe“.

Austrijska „Agrana“ navela je u svom saopštenju da je sa vlasnicima šećerane „Sunoko“, kompanijom „Agri Europe Cyprus“, potpisano pismo o namerama sa ciljem postizanja dogovora o preuzimanju većinskog udela. Za potpisivanje sporazuma o preuzimanju potrebna je, nakon odobrenja Upravnog odbora „Agrane“, i dozvola nadležnih državnih institucija.

Inače, austrijska kompanija u segmentu poslovanja sa šećerom posluje i u Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj. U toku poslednje kampanje za šećernu repu 2015/2016. oko 5,4 miliona tona repe je prerađeno u oko 800.000 tona šećera.

„Agrana“ već duže vreme najavljuje ulazak na srpsko tržište, a direktor kompanije Johan Marihart rekao je medijima početkom 2016. godine da su i dalje zainteresovani za investicije na zapadnom Balkanu.

„Sunoko“ je vodeći proizvođač šećera u jugoistočnoj Evropi sa šećeranama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici i godišnjom proizvodnjom od oko 300.000 tona, a krajem maja vlasnik „MK Grupe“ Miodrag Kostić izjavio je da veruje da će dobiti saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije za kupovinu i četvrte šećerane u Srbiji – u Senti.

Izvor: E kapija

Podelite ovaj članak