Za 14 inovativnih projekata 3,4 miliona evra

Za 14 inovativnih projekata 3,4 miliona evra

U okviru Programa saradnje nauke i privrede14 inovativnih projekata u Srbiji dobilo je ukupno 3,4 miliona evra, od čega je 2,4 miliona obezbedila EU iz pretpristupnih fondova, a milion Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ove projekte, koje su u okviru javnog poziva podneli konzorcijumi sačinjeni od privatnih mikro, malih i srednjih preduzeća i javnih naučnoistraživačkih organizacija registrovanih u našoj zemlji, izabrala je nezavisna međunarodna ekspertska komisija Fonda za inovacionu delatnost.
Od 96 projekata iz 25 gradova iz više od deset različitih industrijskih oblasti komisija je za finansiranje odabrala one za koje je procenila da imaju sposoban tim, inovativni potencijal, jasne razvojne planove i dovoljno kvaliteta da se takmiče na međunarodnom tržištu. Među izabranim projektima su i dva iz Vojvodine: „Agrounik“ iz Šimanovaca novac će dobiti za razvijanje bakterijskog proizvoda za zaštitu stabala jabuka i krušaka od infekcija, a „Eugen čokolit“ iz Novog Sada za projekat čokolade obogaćene bioaktivnim biljnim ekstraktima.
Novac za finansiranje projekata dobile su i beogradske firme Bankom za proizvodnju lako svarljive hrane na bazi soje namenjene mladuncima životinja i kućnim ljubimcima „Geko solušns“ za mobilnu aplikaciju za praćenje učinka igrača stonog tenisa, GeoGIS za uređaj za snimanje iz vazduha i mapiranje koji se koristi za potrebe merenja nivoa buke, „NovelIC“ za modul senzora za beskontaktnu detekciju ljudskog prisustva u različitim okruženjima, „Kvadra grafik“ za digitalne sigurnosne ID kartice sa strukturom krila leptira i WIPL-D za projekat softvera za elektromagnetne simulacije namenjen globalnoj telekomunikacionoj industriji, a „Mont“ iz Stublina novac je dobio za razvoj ekonomičnog izmenjivača toplote za pasterizaciju organskog otpada. EU i Ministarstvo finansiraće i projekte dve niške firme i to „LMB soft“ za rešenje za umanjenje rizika od infekcija prilikom transfuzije krvi u bolnicama i „Niri 4nl research and development“ za rešenje za oglašavanje koje se zasniva na pametnim tehnologijama sa primenom u mobilnoj trgovini.
GrinLab iz Žiče je obezbedio finansiranje hrane sa probiotikom za sprečavanje crevnih infekcija kod životinja, Otto Bock Sava iz Kragujevca integrisanog sistema za proizvodnju ortopedskih pomagala, a „Tetragon“ iz Čačka proizvodnju jednokomponentnog lepka na vodenoj bazi.
D. D.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak