Za investitore osam milijardi

Za investitore osam milijardi

Razvojna agencija Srbije – RAS, koja je zvanično počela da radi 11. januara, za podsticaje investitorima će na raspolaganju imati ukupno osam milijardi dinara.

To je izjavila predsednica Upravnog odbora novoformirane agencije Tamara Jurenić, dodavši da je Razvojna agencija osnovana Zakonom o ulaganjima koji je stupio na snagu u novembru prošle godine, čime su ugašene SIEPA i Nacionalna agencija za regionalni razvoj.

– Zvanični početak rada je upis u registar u Privrednom sudu, 11. januara – rekla je Tamara Jurenić. – Pripremna faza traje mesecima, u završnoj fazi smo preuzeli projekte iz SIEPA i NARR-a.

Ona je istakla da nije bilo mogućnosti za spajanje dve stare agencije te je osnivanjem Razvojne agencije na neki način „raskršćeno s prošlošću”.

– RAS će samo u nekom delu biti 50 odsto najboljeg što su bili NARR i SIEPA. Ostalih 50 odsto će biti novi projekti – kazala je tamara Jurenić.

Predsednica Upravnog odbora istakla je da će Razvojna agencija za podsticaje ulaganjima imati na raspolaganju ukupno osam milijardi dinara, od čega je oko 30 miliona evra za nova ulaganja. Po ranijim propisima, dodala je ona, mogućnost za državne subvencije imale su samo strane kompanije.

– Zakonom o ulaganjima uvedena je mogućnost i za domaće investitore – kazala je Tamara Jurenić.

Po njenim rečima, imenovan je privremeni direktor Agencije, koji je imao obaveze u toku pripremnih faza, te se sada broj njegovih obaveza iscrpljuje.

– Imenovaćemo uskoro v. d. direktora pa ćemo raspisati konkurs za direktora RAS-a – navela je Tamara Jurenić.

Kako je ukazala, SIEPA i NARR su radili na oko 125 projekata, koje je Razvojna agencija Srbije preuzela.

Uveden je Ekonomski savet, čiji će članovi biti direktor Privredne komore Srbije, ministar privrede i direktor RAS-a, koji će raditi proveru svakog predloga koji konkuriše za podsticaje Razvojne agencije.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *