Za kupovinu oranica garancija 200.000 evra

Za kupovinu oranica garancija 200.000 evra

Na 84. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu juče je održano prigodno sajamsko okupljanje klijenata i saradnika Garancijskog fonda AP Vojvodine. Tom prilikom prezentovani novi uslovi izdavanja garancija i finansiranja Garancijskog fonda u oblasti poljoprivrede.

 Direktor Garancijskog fonda Đorđe Raković i rukovodilac Službe za proizvode i prodaju MSP-a u AIK banci Ivan Novaković 16. maja 2017. godine su na sajmu potpisali sporazum o saradnji, kojim je, između ostalog, povećan limit po pojedinačnim garancijama – za kredite za kupovinu zemljišta sa 100.000 evra na 200.000, a na kredite za izgradnju podnih skladišta, silosa i hladnjača garancije su povećane sa 150.000 evra na 350.000.


„Krediti uz garanciju Fonda, zavisno od namene, odobravaju se na rok do 10 do 20 godina, a moguć je i dvogodišnji grejs-period u otplati kredita za podna skladišta, silose i hladnjače. Nominalna kamatna stopa i učešće dogovaraju se s bankom i razlikuju se u zavisnosti od vrste kredita“, rekao je direktor Garancijskog fonda.

Prema njegovim rečima, potpisivanje ovog ugovora kruna je desetogodišnje uspešne saradnje Garancijskog fonda i AIK banke, a povećanje garancijskog limita predstavlja ozbiljan pomak u praćenju zahteva tržišta. Procedura odobravanja garancija maksimalno je pojednostavljena i traje do pet radnih dana.

Po Novakovićevim rečima, takve kredite mogu koristiti registrovana poljoprivredna gazdinstva iz Vojvodine koja se najmanje godinu bave poljoprivredom, a poseduju urednu kreditnu istoriju. Kao instrumenti obezbeđenja Garancijskom fondu mogu poslužiti poljoprivredno zemljište, mehanizacija, kao i stambeni ili poslovni objekti.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak