Za pola godine doplovila 124 kruzera

Za pola godine doplovila 124 kruzera

U prvoj polovini ove godine u našim lukama je pretovareno gotovo 4,5 miliona tona robe, što je 12 odsto više nego u istom periodu lane.

Agencija za upravljanje lukama na osnovu dosadašnjih rezultata procenjuje da će do kraja godine u srpskim lukama biti pretovareno više od deset miliona tona tereta, dok se na putničkim pristaništima do kraja sezone može očekivati hiljadito pristajanje kruzera.

10 miliona tona robe prošle godine prevezeno je Dunavom

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture procenjuje da će se do 2025. godine gotovo petina robe prevoziti brodovima duž srpskih reka i zbog toga planira da već u septembru krene u realizaciju projekata na Dunavu u koje će biti uloženo više od 66,5 miliona evra. Prvi radovi u septembru biće u delu od Beograda do Bačke Palanke. Tako je u planu uređenje korita u Suseku, Futogu, Arankinoj adi, Čortanovcima, Beški i Prelivu. U tim mestima biće izgrađeni hidrotehnički objekti da bi se uspostavili propisani gabariti plovnog puta koji omogućavaju nesmetanu plovidbu Dunavom.

16 novih putničkih pristaništa planirano za ovu godinu

U razgovoru za naš list vršilac dužnosti direktora Agencije za upravljanje lukama u Srbiji Vuk Perović za ovu godinu je najavio da će, osim tri pristaništa koja su već u funkciji – Beograd, Novi Sad i Donji Milanovac – biti otvorena nova, dodajući da je Strategijom razvoja vodnog saobraćaja predviđeno još 16 novih putničkih pristaništa. Tako su već za pristaništa proglašeni Sremski Karlovci, Zemun, Kladovo i Smederevo, a inicirani su i postupci za lokacije u Beočinu, Kanjiži i Bečeju. Perović je izrazio očekivanja da će do kraja ove godine većina putničkih pristaništa u Srbiji raspisati javne pozive za operatere.

Postojeće luke i pristaništa

Po podacima na sajtu Agencije za upravljanje lukama, trenutno su luke i pristanište Luka Apatin, Luka Bačka Palanka, Luka Beograd, Luka Dunav– Bogojevo, Luka Dunav–Pančevo, Luka Novi Sad, Luka Prahovo, Luka Senta, HBIS grupa  Beograd i Luka Beočin – „Lafarž–BFC” d. o. o.

Početkom septembra će se znati ko će projektovati budući izgled luke Smederevo, a naredne godine za to bi trebalo da bude spremna i tehnička dokumentacija, kada je planirana i izgradnja lučke infrastrukture. U planu je i da se na Dunavu uvede elektronsko obeležavanje plovnog puta pa će, umesto navigacionih bova, brodove usmeravati elektronski obeleživači. Ministarstvo građevine planira i da započne vađenje 23 broda potopljena u Drugom svetskom ratu koja su i dalje na plovnom delu Dunava.

Izvor: Dnevnik     

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *