Za sredstva Vlade Mađarske namenjena razvoju poljoprivrede i preduzetništva 2.400 prijava – Projekat vredan ukupno 160 mil EU

Za sredstva Vlade Mađarske namenjena razvoju poljoprivrede i preduzetništva 2.400 prijava – Projekat vredan ukupno 160 mil EU

Vojvođanski Mađari podneli su više zahteva nego što je obezbeđeno novca u prvom konkursu za dodelu sredstava namenjenih razvoju poljoprivrede i preduzetništva Vlade Mađarske. U prvom krugu je obezbeđeno milijardu forinti ili 3,2 mil EUR, a sledi procena prijava koju će vršiti stručnjaci odabrani javnim konkursom, dok nakon toga sledi i konačna odluka Vlada Mađarske i dodela sredstava.

U Fondaciji „Prosperitati“, koja je zadužena za realizaciju ovog programa vrednog ukupno 160 mil EUR, više su nego zadovoljni interesovanjem.

Zastupnik Fondacije „Prosperitati“ Balint Juhas kaže da je primljeno preko 2.400 prijava na deset konkursa. Najveće interesovanje vladalo je za kupovinu poljoprivredne mehanizacije, opreme za navodnjavanje, mašina i opreme za mikro i mala preduzeća, te kupovinu kuća za mlade bračne parove. Građani sa dvojnim mađarskim državljanstvom podneli su više prijava nego što je dostupno sredstava.

– To ukazuje na to da je program na mestu, da program ispunjava želje i očekivanja i, na neki način, podudara se sa težnjama zajednice – rekao je Juhas.

Prvi konkurs je vredan 3,2 mil EUR. Sredstva je obezbedila Vlada Mađarske u sklopu programa vrednog ukupno 160 mil EUR koliko će biti dodeljeno Mađarima van matice putem konkursa pomenute fondacije u ovoj i narednim godinama.

– Cilj mađarske Vlade je da sa ovim programom za ruralni i privredni razvoj pomogne u ostajanju i opstajanju, privrednom jačanju i da na taj način damo svoj doprinos budućnosti vojvođanskih Mađara – rekao je zamenik državnog sekretara u Vladi Mađarske Peter Silađi.

Fondacija „Prosperitati“ raspisala je pet novih konkursa namenjenih, između ostalog, za kupovinu zemlje, razvoj turizma, kao i za pokretanje biznisa. Prijave će se podnositi u periodu od 4. maja do 3. juna u kancelarijama fondacije širom Vojvodine.

Izvor: e Kapija

Podelite ovaj članak